Tahniah buat masyarakat Malaysia, jika sebelum ini Malaysia diantara negara miliki kadar vaksinasi terpantas dunia menurut The Sydney Morning Herald.

Terkini, Malaysia turut menduduki tempat ke-10 dalam ranking negara-negara dunia yang telah lengkap vaksinasi COVID-19, mengikut kemaskini ‘Tracking Coronavirus Vaccinations Around the World‘ New York Times hari ini.

Kemaskini di laman web COVIDNOW, 94.9 peratus populasi dewasa telah lengkap vaksinasi dan berdasarkan laporan tersebut, 77 peratus daripada populasi Malaysia lengkap vaksinasi, manakala 80 peratus telah menerima vaksin COVID-19. Ia meletakkan Malaysia di tangga ke-14 dalam senarai negara dunia yang menerima sekurang-kurangnya satu daripada dos vaksin berkenaan. Pun begitu, hanya 1.1 peratus penduduk di Malaysia dilaporkan telah menerima suntikan dos tambahan.

IKLAN

Tahniah Rakyat Malaysia! ‘Ranking’ Ke-10 Dunia Lengkap Vaksin COVID-19

Sementara itu, negara Emiriah Arab Bersatu (UAE) berada di tangga pertama bagi populasi dunia yang telah menerima vaksinasi dan lengkap vaksinasi, di mana lebih 99 peratus penduduk negara tersebut telah menerima suntikan vaksin COVID-19.

IKLAN

Menurut New York Times, lebih daripada 4.02 billion (52.3 peratus) populasi dunia telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19 setakat ini, manakala 41 peratus daripada jumlah tersebut telah lengkap vaksinasi.

IKLAN

Negara jiran kita Singapura pun tersenarai di tangga ke empat dunia yang telah lengkap vaksinasi COVID-19. Moga penduduk bumi dapat terus melawan virus yang telah meragut jutaan nyawa ini.

Sumber: New York Times

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI