Ini bukan kali pertama apabila makanan favourite rakyat Malaysia iaitu laksa disenaraikan sebagai antara hidangan terbaik dunia.

Well, Malaysia memang mempunyai seleksi makanan terbaik di dunia. Terdapat beberapa jenis laksa yang terkenal di Malaysia antaranya Laksa Utara, Asam Laksa, Laksam, Laksa Johor, Laksa Sarawak dan banyak lagi.

Sup Thailand Kalahkan Laksa Malaysia, Dinobat Sup Terbaik Di DuniaFoto ViaTasteatlas

 

ARTIKEL BERKAITAN : Asam Laksa Pulau Pinang Antara Makanan Terbaik Dunia, Tangga Ketujuh Tersedap!

Terbaru, laksa lagi sekali tersenarai dan mengikut kemas kini terbaharu laman makanan itu yang bertarikh (4 Ogos), hidangan jenis sup yang popular di negara kita iaitu laksa telah tersenarai sebagai hidangan sup ke-35 terbaik di dunia.

Malah, sajian paling popular di utara Thailand yang dinamakan Khao Soi diisytiharkan sebagai sup terbaik di dunia oleh laman makanan TasteAtlas.com.

IKLAN
Sup Thailand Kalahkan Laksa Malaysia, Dinobat Sup Terbaik Di Dunia
Khao Soi, foto via Tripzilla

Menurut laporan  Thaiger, Khao Soi mengungguli senarai 50 sup terbaik dunia yang diterbitkan pada 25 Julai lalu. Sajian Khao Soi berupa sup kari merah yang dicampur daging atau ayam dan mi telur. Ia kemudian ditambah mi ranggup, limau nipis segar, kubis jeruk, bawang merah serta cili.

Khao Soi dibawa oleh pedagang Cina Muslim

Menurut laporan Wall Street Journal, sup tersedap di dunia ini dipercayai dibawa ke utara Thailand oleh pedagang Cina Muslim dari wilayah Yunna pada suatu ketika dahulu.

IKLAN

Selain itu, Khao Soi diperbuat daripada santan dan pes kari merah. Kepedasan hidangan itu pula boleh diubah mengikut selera individu berdasarkan junlah pes kari yang digunakan. Walaupun hidangan sup tersebut merupakan mi namun maksud sebenar bagi nama Khao Soi adalah ‘nasi potong’.

Rentetan itu, laman makanan tersebut juga mengesyorkan 10 kedai makanan untuk Khao Soi terbaik dunia yang kebanyakannya terletak di wilayah Chiang Mai.

Selain Khao Soi, terdapat dua lagi makanan dari Thailand tersenarai di tempat ke-13 dan ke-14 iaitu Tom Yum Kung dan Tom Kha Gai.

IKLAN

BACA : Teringin Asam Laksa Padu Di Aeon Tu Tapi Malas Nak Beratur? Jom Buat Sendiri, Ini Resepinya!

Sumber : THAIGER TASTE ATLAS

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI