Sudah hampir 80 hari rakyat Malaysia patuh (walau ada segelintir melanggarnya) sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diperkenalkan untuk mengelak penularan COVID-19.

Malah tindakan diambil kerajaan ternyata tepat kerana jumlah mereka dijangkiti masih agak rendah malah mereka sembuh juga ramai.

Dalam satu perutusan dari admin Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seluruh negara pasti tidak sabar menunggu 3 petang ini.

Tinggal beberapa jam lagi sebelum Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan perkembangan terkini PKP.

Jam 3 petang nanti rakyat Malaysia akan tahu sama ada PKP ditamatkan atau dilanjutkan atau mungkin juga digantikan semi EMCO di kawasan berisiko tinggi.

IKLAN

Apapun pengumuman PM, kita telah menjadi sebahagian sejarah apabila pertama kali negara menguatkuasa PKP pada 18 Mac lalu.

Penyakit korona virus 19 atau COVID19 telah mengubah kehidupan manusia sejagat termasuk kita semua di Malaysia.

Tidak pernah terbayang, rutin harian kita berubah sekelip mata. Jalan raya sunyi sepi, pusat beli belah ditutup, pengangngkutan awam henti operasi, lapangan terbang ditutup malah kedai serba aneka yang beroperasi 24 jam 365 hari setahun, 7 Eleven beroperasi dengan had masa.

IKLAN

Sejak 18 Mac, kita jaga kita biarpun saling tidak kenal. Setiap hari kita berdoa tiada rakyat kita dijangkiti dan meninggal dunia.

Sejak PKP, kehidupan kita semua terkesan. Suka atau tidak, ia pengalaman yang akan dicatat dalam sejarah negara ini.

Masak apa tak jadi jadi hari ini, Cik Kiah sehinggalah tarian shuffle Ke Sana Ke Sini, ia akan kekal dalam ingatan kita.

IKLAN

Tiada tradisi Balik kampung sempena Aidilfitri, sambutan Hari Kaamatan dan Pesta Gawai tidak seperti kebiasaan adalah pengorbanan kita untuk negara.
Sumbangan dan jasa barisan hadapan tidak mampu diungkap dengan kata -kata.

Jangkitan dalam kalangan rakyat tempatan kerana kepatuhan SOP adalah kejayaan awal untuk semua rakyat Malaysia.

Apapun keputusan diumumkan nanti, kita semua akan terus hidup dengan cara baharu 'ditemani' Covid19.

Tiada siapa tahu bila kita akan kembali hidup norma biasa. Harapan kita agar vaksin ditemui segera.
Admin-

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI