Apabila Asam Laksa Pulau Pinang disenaraikan sebagai antara hidangan terbaik dunia, kami yakin Malaysia mempunyai seleksi makanan terbaik di dunia.

Asam Laksa Pulau Pinang Antara Makanan Terbaik Dunia, Tangga Ketujuh Tersedap!

Kuahnya lebih cair dan masam manis. Ia cukup popular dan cukup di gemari ramai. Ada juga yang memanggilnya sebagai asam laksa.

Terbaru, saluran berita antarabangsa CNN telah menyenaraikan hidangan yang cukup popular di Malaysia itu di tangga ketujuh dalam senarai 50 makanan terbaik dunia. Wow!

Tempat pertama diungguli kari Massaman dari Thailand, manakala tempat kedua dan ketiga diisi masakan dari dua negara Eropah dan Amerika Selatan, pizza Neopolitan (Itali) dan coklat (Mexico).

IKLAN

Asam Laksa Pulau Pinang Antara Makanan Terbaik Dunia, Tangga Ketujuh Tersedap!

Selain Malaysia dan Thailand, masakan dari Jepun dan China turut disenarai, iaitu sushi dan Peking Duck, masing-masing di tangga keempat dan kelima.

Tambahan lagi, CNN menggambarkan asam laksa sebagai “hidangan yang akan membuat hidung anda berair sebelum sudu menyentuh bibir anda”.

IKLAN

Asam Laksa Pulau Pinang Antara Makanan Terbaik Dunia, Tangga Ketujuh Tersedap!

Untuk info, Laksa merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Bagaimanapun setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan bersama laksa memberikan nama yang tersendiri menurut di mana ia disediakan.

IKLAN

Kebiasannya bahan asas membuat laksa adalah ikan. Tapi setiap kuah laksa bagi setiap daerah berbeza ikan yang di gunakan.

Ini Resepi Asam Laksa Penang mari!

SUMBER: CNN

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI