Bagi pencinta ‘si bulus’, ‘oyen’ atau apa saja panggilan comel yang korang berikan kepada kucing peliharaan, sebagai penjaga mereka, kita memerlukan dedikasi tinggi untuk menjaga mereka.

Tidak dinafikan kucing menjadi pilihan untuk dipelihara dek kerana kemanjaan serta kecomelannya yang mencuit hati dan terkadang keletahnya menjadi penghibur terutamanya buat pencinta kucing. Malah, kucing bukan sahaja boleh menjadi tempat untuk bermain tetapi ia juga mampu menghilangkan tekanan kepada manusia.

ARTIKEL BERKAITAN : Oyen Buat Hal! Masuk Beg Tetamu Tanpa Disedari. Kantoi Ketika Di Lapangan Terbang

Si Oyen Curi Perhatian Dengan Mata Unik ‘Berlian’, Bawa Tuah Pada Pemilik?
Sumber: TikTok @user3026088746242

Baru-baru si bulus dari negara Thailand mencuri perhatian dengan memiliki mata kiri yang kelihatan seperti berlian. Seorang pengguna TikTok yang dikenali sebagai @user3026088746242 memuat naik beberapa rakaman video kucing yang mempunyai mata berwarna berlian itu.

Bawa Tuah Kepada Tuannya

Menurut laporan Thaiger, ramai penduduk Thailand percaya bahawa kucing yang mempunyai mata berlian akan menyebabkan berlian-berlian diberikan kepada pemiliknya. Malah, rata-rata warganet yang membanjiri komen di video-video berkenaan dengan berkata si bulus itu akan membawa tuah kepada pemiliknya.

IKLAN

Dalam pada itu, terdapat juga warganet yang mengambil kesempatan untuk meramalkan nombor bertuah untuk loteri pada 1 Februari ini daripada nama akaun pengguna TikTok itu dan nombor-nombor yang dikaitkan dengan kucing seperti empat, tujuh dan lapan.

Menderita Hidap Katarak

Walau bagaimanapun, kucing itu sebenarnya menyimpan kisah yang pilu apabila ia dipercayai menghidapi katarak pada mata kirinya. Mata kiri kucing itu berwarna berlian kerana penyakit katarak dan bukannya simbol membawa tuah seperti yang didakwa.

IKLAN

Seorang pensyarah di Jabatan Biologi Universiti Chulalongkorn iaitu Dr. Jessada Denduangboribhand menggesa pemilik kucing itu untuk segera membawa si bulusnya bertemu doktor haiwan sebelum ia menjadi buta.

Dr. Jessada berkata kebutaan itu boleh menyebabkan kucing berkenaan cedera dalam kemalangan ataupun mengalami kesukaran untuk makan.Hmm…siannya sibulus ni walaupun matanya nampak cantik dan menarik rupanya dia menderita dalam diam.

BACA : Risau ‘Si Oyen’ Sakit? Cuba Aplikasi Yang Mampu Nilai Emosi Kucing Melalui Kerutan

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber:  Thaiger,  @user3026088746242

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI