Bagi pencinta ‘si bulus’, ‘oyen’ atau apa saja panggilan comel yang korang berikan kepada kucing peliharaan, sebagai penjaga mereka, kita memerlukan dedikasi tinggi untuk menjaga mereka.

Bagi mana-mana penjaga kucing, sudah tentu perkara yang paling merisaukan adalah apabila haiwan peliharaan jatuh sakit. Bahkan, ada yang sanggup berhabis beratus ringgit untuk memberi rawatan buat si bulus. Bukan murah tau kos merawatnya. *we know, sobs*

Risau ‘Si Oyen’ Sakit? Cuba Aplikasi Yang Mampu Nilai Emosi Kucing Melalui Kerutan
Foto Kredit : Pexels

Apabila melihat kucing mulai merengek atau seakan tidak boleh duduk diam, kita sendiri akan tertanya-tanya apakah isu kesihatan yang sedang mereka hadapi.

Namun jangan risau. Sebelum membawa mereka ke klinik haiwan, mungkin semua itu boleh dijawab dengan adanya teknologi canggih sekarang.

IKLAN

Baru-baru ini, sebuah syarikat teknologi kesihatan haiwan dari Calgary, Kanada iaitu Sylvester.ai telah menghasilkan sebuah aplikasi yang dikenali sebagai Tably. Sebelum ini ia dikenali dengan nama ‘Happy Or Not’. Aplikasi ini dipercayai mampu menilai emosi kucing korang dan sangat mudah untuk digunakan.

Dengan menghalakan kamera telefon ke arah wajah kucing, korang sudah dapat tahu emosinya pada ketika itu; sama ada ia sedang merasa sakit atau tidak.

Risau ‘Si Oyen’ Sakit? Cuba Aplikasi Yang Mampu Nilai Emosi Kucing Melalui Kerutan

IKLAN

Aplikasi ini juga dicipta berdasarkan satu kajian pada tahun 2019 yang diterbitkan jurnal Scientific Reports. Menerusi kajian itu, ia mendapati bahawa ‘skala kerutan kucing’ atau feline grimace scale (FGS) adalah alat sah yang boleh dipercayai untuk menilai ketepatan tahap kesakitan kucing menggunakan algoritma.

Hanya dengan melihat kepada telinga, mata, misai dan kedudukan kepala kucing, ia boleh memberikan keputusan dalam masa singkat.

IKLAN

Aplikasi ini juga diakui membantu oleh doktor haiwan muda.

Kata Dr. Liz Ruelle dari Wild Rose Cat Clinic di Calgary, di mana pemaju aplikasi melatih algoritma, “Tably mempelajari corak gambar wajah kucing dan membantu mengetahui emosi kucing anda. (Tetapi) pemilik kucing juga harus melihat keadaan seluruh tubuh haiwan peliharaan mereka.”

Risau ‘Si Oyen’ Sakit? Cuba Aplikasi Yang Mampu Nilai Emosi Kucing Melalui Kerutan
Dr. Liz Ruelle Foto Kredit : PHOTO BY REUTERS/TODD KOROL

Jika kucing korang nampak tidak aktif seperti biasa, bolehlah ikhtiarkan aplikasi Tably ini, mana tahu membantu kan! Tapi, sekiranya keadaan kucing menjadi lebih teruk dan tidak pulih, segeralah bawanya  berjumpa doktor haiwan untuk dapatkan rawatan selanjutnya.

Show comments
IKLAN