Jika pada tahun 2021 dua pelajar Malaysia iaitu Jarell Cheong Tze Wen dari Kuala Lumpur dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi dari Kuantan, Pahang telah berjaya ‘meloloskan’ diri untuk melanjutkan pelajaran universiti terkemuka di Harvard Collage, Amerika Syarikat (AS); tahun 2022 telah meneruskan rentak cemerlang tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN : Cemerlang Dan Berwibawa. Dua Pelajar Malaysia Ini Berjaya Ke Harvard College

Dalam Sejarah Negara, Lima Pelajar Malaysia Bakal Ke Universiti Harvard. Tahniah!
Foto Via CNBC

Tahun ini, seramai lima orang pelajar Malaysia mencipta sejarah setelah diterima untuk melanjutkan pelajaran di universiti terkemuka, Harvard College dekat Massachusetts, AS.

Untuk pengetahuan, bilangan tahunan pelajar Malaysia yang diterima masuk ke institusi pengajian terkemuka dunia itu adalah yang paling tinggi dalam sejarah negara. Mereka ini terpilih daripada 61,220 pemohon dengan kadar pengambilan pelajar bagi kelas 2026 sekadar 3.19 peratus sahaja, iaitu yang paling rendah dalam sejarah Harvard.

Pelajar-pelajar Malaysia yang terpilih tahun ini ialah:

Chooi Je Qin dari SMK Sultan Ismail, Johor. Kini melanjutkan A-Levels di Kolej Tuanku Jaafar.

Dalam Sejarah Negara, Lima Pelajar Malaysia Bakal Ke Universiti Harvard. Tahniah!
Chooi Je Qin

Herman Leong Xin Yang dari SMJK Chung Ling, Pulau Pinang. Kini melanjutkan A-Levels di Kolej Yayasan UEM di bawah tajaan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam.

IKLAN
Dalam Sejarah Negara, Lima Pelajar Malaysia Bakal Ke Universiti Harvard. Tahniah!
Herman Leong Xin Yang

Ishant Shah dari SMK Bukit Jambul, Pulau Pinang. Kini melanjutkan Program Matrikulasi Antarabangsa Canadia di Sunway College). Ishant juga merupakan pemain skuasy negara.

Dalam Sejarah Negara, Lima Pelajar Malaysia Bakal Ke Universiti Harvard. Tahniah!
Ishant Shah

Carisma Michaele Wong dari SM Stella Maris, Sabah. Kini melanjutkan A-Levels di Kolej Yayasan UEM di bawah Biasiswa Yayasan Khazanah; dan..

Dalam Sejarah Negara, Lima Pelajar Malaysia Bakal Ke Universiti Harvard. Tahniah!

Carisma Michaele Wong

Lee Ee Jenn dari Kuala Lumpur yang kini melanjutkan A-Levels di Garden International School.

Dalam Sejarah Negara, Lima Pelajar Malaysia Bakal Ke Universiti Harvard. Tahniah!
Lee Ee Jenn

Para pelajar itu masing-masing bakal melanjutkan pelajaran dalam bidang astrofizik, biokimia, sains alam sekitar dan polisi awam, politik dan sosiologi.

Pemilihan mereka juga bukan sekadar terlepat kepada faktor kebijaksanaan dan keputusan akademik saja. Mereka juga diadili berdasarkan kualiti kualiti cemerlang termasuk di luar bidang akademik.

IKLAN

Ada dalam kalangan mereka yang terlibat dalam kejohanan antarabangsa astrofizik dan astronomi, bermain alat muzik double bass untuk pasukan orkestra sekolah, mempunyai minat terhadap bahasa dan karaoke Kadazan, mewakili Malaysia dalam pertandingan debat serta terlibat dalam aktiviti berkaitan alam sekitar serta kedermawanan.

Fuh, hebat betul!

Dalam pada itu, penemuduga Alumni Harvard untuk Malaysia, Wan Nadiah Wan Mohd Abdullah Yaakob turut berbangga dengan kejayaan ini.

“Kami sangat teruja kerana lima pelajar Malaysia ini telah memecahkan rekod jumlah paling ramai diterima masuk ke Harvard College dalam tempoh satu tahun.

“Sebelum ini, paling ramai adalah dua pelajar yang diterima masuk setiap tahun dan ada tahun tiada langsung. Semua mereka semua berkongsi dedikasi untuk mengecapi kecemerlangan dalam bidang yang mereka minati,” katanya.

IKLAN

Selain Wan Nadiah, penemuduga alumni lain termasuklah paderi gereja Holy Trinity Bukit Bintang, Jacintha Tagal dan ketua penyelidik Khazanah Nasional Bhd, Nick Khaw.

BACA LAGI : Sambil Belajar Di Universiti Harvard, Anak Kimora Lee Simmons Sempat Jadi Model

Bukan calang-calang insan yang mampu melepasi tahap kelayakan ketat yang ditetapkan. Tergolong dalam pelajar universiti Ivy League sememangnya menjadi impian pelajar cemerlang seluruh dunia untuk meneruskan pengajian di sana.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER : 1

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI