Serik Pakai Produk Skincare, Ini 8 Tip ‘Acne Diet’ Untuk Kulit Jerawat

262

Zaman kini memang bersepah-sepah produk skincare yang boleh kita dapati di farmasi dan drug store berhampiran korang.

Selain itu, kita dapat lihat ramai yang sering berkongsi tip-tip dan produk yang dikatakan boleh membantu kulit muka agar lebih sihat dan cantik. Berbeza dengan yang lain, wanita yang dikenali sebagai Na, berkongsi bagaimana dia mengamalkan acne diet bagi menjaga kulit wajahnya.

“Try and error product skincare ni memang dah biasa. Especially jenis kulit sensitif macam aku. So aku tak nak dah try skincare pelik-pelik.

“Ini kali pertama cuba acne diet dan ia berkesan. Awesome gila! Terima kasih sebab rt, mungkin ini akan membantu orang-orang di luar sana,” tulisnya.

Selain tip diet, Na juga turut berkongsi rutin penjagaan kulit yang diamalkannya.

“Tambahan, ini rutin penjagaan saya, mudah je tapi padu!,” tulisnya.

IKLAN

Selain itu, korang juga boleh mengamalkan 7 tip pemakanan dibawah :

1. Minum Banyak Air Putih
Badan mempunyai 60% peratus air, jadi tidak hairanlah anda perlu minum air yang mencukupi untuk mengoptimumkan proses fizikal. Air adalah asas kulit yang sihat dan bersih, sebaiknya ambil 8 gelas setiap hari.

IKLAN

2. Elak Gula
Gula dari sumber tertentu, boleh memburukkan jerawat dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain terutamanya dalam karbohidrat atau manisan .Pastikan pengambilan gula harian anda dalam dua hingga empat hidangan fruktosa yang dicadangkan dalam buah.

3. Pantang Makanan Yang Diproses
Makanan yang diproses cenderung mengandungi lebih banyak gula, garam dan lemak. Sementara makanan yang anda sediakan dengan bahan-bahan segar di rumah cenderung lebih sihat kerana anda boleh mengawal apa yang anda masukkan.

4. Buah-Buahan Kaya Antioksidan

Seperti sayur-sayuran, lebih banyak antioksidan yang anda makan, lebih baik. Diet yang kaya dengan antioksidan boleh mengurangkan jerawat ringan dan sederhana. Cuba seleksi seperti strawberi, blueberi, blackberi, raspberi, ceri dan goji beri.

5. Hirup Secawan Teh Hijau

IKLAN

Cuba masukkan teh hijau yang kaya dengan polifenol ke dalam diet. Tahukah, Polifenol meningkatkan aliran darah dan oksigen ke kulit, memperbaiki keseluruhan penampilan, dan yang paling penting, kesihatan.

6. Jangan Lupa Sayuran Hijau

Lebih banyak sayuran yang korang ambil dalam masakan, lebih sihat kulit dan tubuh korang.

7. Coklat Gelap Paling Sihat
Coklat gelap adalah jenis coklat paling sihat yang anda boleh cuba. Ia agak rendah gula dan bergantung kepada jenisnya, mengandungi sedikit susu tanpa susu. Ia juga mengandungi zink, satu lagi nutrien baik untuk merawat pertumbuhan jerawat.

Walau bagaimanapun dinasihati mengambil coklat secara sederhana.

Inshaallah bila anda ikut acne diet ini secara teratur, perubahan pada kulit jelas kelihatan. Semoga acne diet anda berjalan dengan baik dan anda miliki disiplin yang kuat dalam menolak makanan yang tidak sihat.

Selamat Beramal!