Bagi lepasan SPM mesti korang sedang terfikir-fikir jurusan apa dan Universiti mana untuk melanjutkan pelajaran nanti kan?

Jika sebelum kami ada berkongsi artikel tentang bidang-bidang pengajian yang akan dimansuhkan di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA), kali ini kami nak beri informasi berkaitan dengan senarai universiti terbaik di Malaysia mengikut Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings bagi tahun 2023 telah dikeluarkan di laman web TopUniversities.com.

ARTIKEL BERKAITAN : 38 Program Pengajian Universiti Awam Digugurkan, Netizen Beri Pendapat

Lebih 1,400 buah universiti dari seluruh dunia telah dinilai mengikut kategori penentuan yang merentasi aspek-aspek seperti reputasi akademik, reputasi majikan, nisbah fakulti dan pelajar, sumbangan dan kualiti penyelidikan, nisbah pelajar antarabangsa dan lain-lain.

5 buah universiti terbaik di dunia bagi tahun 2023 

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), Amerika Syarikat
  2. University of Cambridge
  3. Stanford University
  4. University of Oxford
  5. Harvard University yang hanya bertukar beberapa anak tangga berbanding tahun 2022.

5 universiti terbaik di Asia 2023

IKLAN
  1. National University of Singapore (NUS)
  2. Peking University, China
  3. Tsinghua University, China
  4. Nanyang Technological University, Singapura (NTU)
  5. The University of Hong Kong.

Universiti Malaya (UM) pula hanya berada di tangga ke-19 di peringkat Asia dan merupakan satu-satunya universiti tempatan yang berada dalam senarai 100 universiti terbaik dunia iaitu di kedudukan ke-70.

Berikut merupakan senarai universiti terbaik di Malaysia mengikut Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings bagi tahun 2023:

Senarai Universiti Terbaik Bagi Tahun 2023 Mengikut Ranking Dunia, Jom Lihat!

IKLAN

Ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa institusi pengajian negara kita juga setanding universiti di luar negara dan Malaysia juga mampu melahirkan para graduan yang berkualiti.

Apa-apa pun, sekali lagi kami mengucapkan syabas buat semua universiti yang tersenarai. Pokok pangkal, terpulang pada pilihan masing-masing kay?

BACA LAGI : 8 Kelebihan Kalau Korang Pilih Form 6 Berbanding Masuk Kolej

IKLAN

Sumber: TopUniversities.com

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI