Filem dan drama dari Korea adalah antara yang menjadi favorite masyarakat di Malaysia. Bukan hanya penyanyi Kpop, industri perfileman mereka juga mendapat impak positif dari peminat hiburan di negara kita.

Namun, tidak semua karya dari negara tersebut dihasilkan dengan baik. Ada juga yang mendapat kritikan daripada pengkritik hiburan disana.

Kira-kira 200 pengkritik industri hiburan termasuklah individu daripada stesen penyiaran, agensi hiburan, broadcast and film content creators serta wartawan media yang menyertai survey oleh Joy News 24 untuk menyenaraikan antara filem Korea yang mengecewakan sepanjang 2019.

1. Race to Freedom: Um Bok Dong (44 undian)

Walaupun filem ini menelan belanja yang tinggi sebanyak 10,000,000,000 KRW untuk sesi penggambaran, namun filem ini menerima kritikan kerana teknik komputer grafik yang digunakan tidak sempurna dan jalan ceritanya juga sangat mudah dibaca. Race to Freedom: Um Bok Dong dibintangi oleh Rain, Kang So Ra dan Lee Bum Soo.

IKLAN

2. Tazza: One-Eyed Jacks (38 undian)

Sebuah filem daripada siri hit Tazza yang dianggap sebagai siri paling popular di Korea, One-Eyed Jacks membuat percaturan berani dengan menggantikan Eastern game ‘Flower Card’ dari siri Taza kepada Western playing cards. Namun begitu, filem ini menerima review hambar kerana gagal menyaingi siri terdahulunya. Filem ini dibintangi oleh Park Jung Min, Ryu Seung Bum dan Lee Kwang Soo.

IKLAN

3. The King’s Letters (24 undian)

Walaupun filem ini dibintangi oleh pelakon yang hebat, The King’s Letters mendapat kecaman selepas tayangan perdananya kerana penonton menganggap storyline filem ini adalah ‘exaggerating history’. Penonton berpendapat bahawa filem ini menggambarkan biarawan Sin-Mi sebagai pencipta disebalik ciptaan bahasa Korea dan bukan pencipta asalnya, Raja Sejong. Filem ini dibintangi oleh Song Kang Ho, Park Hae II serta mendiang Jeon Mi Sun.

IKLAN

4. The Divine Fury & Tune In For Love (21 undian)

Filem The Divine Fury yang dibintangi oleh Park Seo Joon, Ahn Sung Gi dan Woo Do Hwan berkongsi tangga keempat dengan filem Tune In For Love yang dibintangi Jung Hae In dan Kim Go Eun. The Divine Fury menerima ulasan hambar kerana jalan ceritanya yang dapat dibaca dan membosankan, sementera penonton yang menonton Tune In For Love menikmati seni muzik yang ada dalam filem ini namun merasakan bahawa jalan ceritanya agak tidak wajar.

Hm, dalam kelima-lima buah filem ni ada yang korang dah tonton ke? Pendapat korang pula macam mana?

Sumber: allkpop.com