Pernah tak sebagai gadis kita bertanya di dalam hati, kenapa aku tidak dilahirkan sebagai lelaki? Sebab lelaki ini nampak mudah, sempoi, tak suka fikir banyak, tak banyak mulut pun dan pastinya tak secerewet perempuan.

Berbanding perempuan yang agak complicated kerana ada  akal satu nafsu sembilan, perempuan sebenarnya banyak berfikir benda yang belum berlaku dan tak hairanlah mereka mudah risau. Risau jika orang komen jerawat banyak, risau orang cakap baju tak cantik, risau tubuh gemuk, risau itu, risau ini dan mungkin rasa risau itu akan terus sampai ke tua.

Tapi sebelum korang berfikir kenapa tak best jadi perempuan, bacalah fakta ini kenapa beruntungnya korang dilahirkan sebagai perempuan di dunia ini.

Kenapa Untung Jadi Perempuan? #1 Mudahnya Masuk Syurga Berbanding Lelaki
Menuntut ilmu adalah digalakkan dan masa yang sama menjaa batas aurat

Untuk pengetahuan korang, dalam dunia ini Allah mengutuskan 124,000 Nabi dan Rasul dan tiada seorang pun darinya kalangan wanita. Semua lelakikan kerana lelaki ini ditakdirkan sebagai khalifah.

Tapi harus diingatkan, tiada seorang Nabi pun kecuali Nabi Adam a.s yang lahir melainkan dari rahim seorang wanita.

Lihat betapa mulianya seorang wanita kerana dari rahimnya lahir insan-insan hebat ini termasuk nabi terakhir iaitu Nabi Muhammad SAW.

Jadi lihat berapa beruntungnya jika korang dilahirkan sebagai seorang perempuan. Mungkin hari ini korang masih bujang dan andai ditakdirkan satu hari bertemu jodoh dan melahirkan anak, mana tahu anak itu lahir sebagai ulama, mufti dan berjawatan hebat terutama agamanya. Untungkan.

Sabda Nabi Muhammad SAW :

IKLAN

“Wahai sekalian wanita, sesungguhnya yang paling baik di antara kalian akan memasuki syurga sebelum orang yang paling baik di antara lelaki. Mereka akan mandi, dan memakai minyak wangi dan menyambut suami-suami di atas keledai-keledai merah dan kuning. Bersama mereka anak-anak kecil, mereka seperti batu permata yang berkilau”

Bahkan Rasulullah bersabda:
“Sampaikan-lah kepada seluruh wanita yang kamu jumpai, bahwasanya: “Taat kepada suami dengan penuh kesadaran, maka pahalanya seimbang dengan pahala perang membela agama Allah, tetapi sedikit sekali dari kamu sekalian yang mau menjalankannya”

Lihat betapa Allah mempermudahkan betapa wanita itu lebih senang memasuki syurga berbanding lelaki. Asalkan mereka taat kepada suami, mengerjakan solat lima waktu sehari semalam, menjaga aurat dan kemaluannya maka wanita boleh memilih mana-mana syurga di kehendakinya.

Berbanding lelaki, tanggungjawab mereka jauh lebih berat dan besar. Di akhirat kelak, lelaki akan disoal amanah dipertanggungjawabkan kepada dirinya. Mengenai isterinya, anak-anak perempuannya, saudara-saudara perempuannya dan andai dirinya gagal mendidik anak dan isteri menurut  syariat Islam, tiada apa mampu dilakukannya lagi kerana tiada apa lagi mampu menolongnya.

IKLAN

Lihat lagi kenapa beruntungnya jadi seorang perempuan. So girl’s, syukurilah dengan nikmat jika lahir sebagai wanita ya di dunia ini.

Kenapa Untung Jadi Perempuan? #1 Mudahnya Masuk Syurga Berbanding Lelaki
Taatilah suami ,jaga aurat dan kemaluan, pilihlah mana-mana syurga seperti mana dijanjikan Allah taala untuk kaum wanita @ isteri

– Bila seorang wanita, mengerjakan dan menjaga solatnya, berpuasa pada bulan Ramadan, menjaga amanah suaminya dan mentaati suaminya, Allah SWT akan memberikan izin padanya untuk memasuki syurga melalui pintu mana saja yang disukainya.

– Bila seorang wanita hamil solat dua rakaat adalah lebih baik dari pada 80 rakaat wanita yang tidak hamil.

– Bila seorang wanita tidak dapat tidur kerana sakit dan menyusukan anaknya, Allah SWT akan mengampuni seluruh dosa-dosanya dan mendapatkan pahala 12 tahun ibadah.

IKLAN
Kenapa Untung Jadi Perempuan? #1 Mudahnya Masuk Syurga Berbanding Lelaki
Betapa mudahnya Allah menjanjikan syurga untuk wanita yang tidak tinggal solat lima waktunya dan lain-lain dinyatakan syurga di akhirat nanti

– Bila seorang wanita menyapu rumahnya dengan berzikir maka Allah SWT akan memberikan pahala menyapu Kaabah.

– Bila seorang wanita meninggal di antara 40 hari setelah melahirkan anaknya, ia mendapatkan pahala syahid.

– Bila seorang wanita mendorong suaminya keluar rumah (jihad) di jalan Allah SWT dan dia dapat menerima dengan ikhlas segala kesulitan yang disebabkan ketiadaan suaminya, maka ia akan memasuki syurga 500 tahun lebih dulu dari suaminya. Dan 70,000 malaikat akan menyambutnya  dan ia akan menantikan suaminya di syurga.

– Bila seorang anak menangis di malam hari dan ibunya tidak marah tetapi memmujuknya, ia akan mendapatkan pahala satu tahun ibadah.

– Di akhirat, Allah datang sendiri kepada wanita yang menjaga auratnya, yaitu memakai purdah demi menutup auratnya.

Wallahualam. Happy International Women’s Day sisters!

Foto hiasan utama: Instagram Ayana Moon.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI