Wanita memiliki sifat semula jadi di mana mereka gemar menyarung jeans yang sama jika sudah selesa menggayakannya. Oleh kerana itu, adalah penting untuk korang tahu bagaimana menjaga seluar jeans agar dapat bertahan lebih lama.

Salah satu cara yang boleh diikuti adalah dengan memantau kekerapan mencuci dan menggunakan teknik cucian yang tepat.

Banyak pendapat yang dikongsi oleh pakar fesyen dan ada yang menjelaskan bahawa seluar jeans hanya boleh dicuci selepas digunakan selama empat hingga enam hari.

Lain pula kenyataan yang dikeluarkan oleh CEO dari Levi’s ini, Chip Bhergh mengatakan bahawa seluar jeans tidak boleh dicuci di dalam mesin basuh kerana ia akan merosakkan seluar dengan cepat.

Seberapa Kerap Seluar Jeans Korang Perlu Dicuci?

IKLAN

Bhergh menyarankan agar hanya membersihkan bahagian-bahagian yang kotor sahaja menggunakan berus gigi dan sesekali boleh dicuci menggunakan basuhan tangan.

Sepasang jeans yang baik tidak perlu dicuci dalam mesin basuh kecuali hanya dilakukan untuk beberapa kali sahaja.

IKLAN

Malah, menurut laman sesawang Hiut Denim’s, jeans baru yang tidak dicuci selama enam bulan sebenarnya akan lebih nampak menarik dan masih mampu mengekalkan kualiti yang baik.

Seberapa Kerap Seluar Jeans Korang Perlu Dicuci?

IKLAN

Warna indigo pada jeans juga memainkan peranan penting kerana ia akan membuatkan penampilan kelihatan hebat.

Jika terlalu kerap mencuci jeans, warna ini akan pudar dan tampak kusam. Bahkan, penampilan tidak akan lagi sehebat dulu.

Walau bagaimanapun, apa yang paling penting adalah mengeringkan seluar jeans yang telah dicuci secara natural. Mengeringkan jemuran secara semula jadi mampu untuk menjadikan pakaian lebih tahan lama, berbanding menggunakan mesin pengering.

Sumber: independent.co.uk

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI