Selepas 8 tahun berlalu  peristiwa pesawat MH17 milik Malaysia Airlines ditembak jatuh pada 17 Julai 2014 yang mengorbankan kesemua 298 penumpang dan anak kapal.

Selepas 8 Tahun Tragedi Pesawat MH17, Australia Dan Belanda Ambil Tindakan Undang-Undang
Pesawat MH17 ditembak dari udara dan mengorbankan 298 penumpang termasuk anak kapal

Untuk rekod sebelum ini, 4 orang suspek dan dalang telah dinamakan di mana tiga darinya adalah warga Rusia dan seorang warga Ukraine. Tiga warga Rusia ini ialah Igor Girkin, Sergey Dubinsky dan Oleg Pulatov serta seorang warga Ukraine, Leonid Karchenko akan dihadapkan ke mahkamah apabila kes perbicaraan bermula pada 9 Mac 2020.

ARTIKEL BERKAITAN : Pilot Tembak Jatuh Pesawat MH17 Mati Bunuh Diri, Alami Depresi Selepas Dituduh…

Tidak terus berdiam, terbaru negara Australia dan Belanda pula telah memulakan tindakan undang-undang terhadap Rusia melalui Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa setelah kes jatuhnya pesawat Malaysia Airlines MH17.

Tindakan undang-undang ini bakal memaksa Rusia untuk mengambil bahagian dalam rundingan dengan kedua-dua negara dan juga boleh dihukum oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

IKLAN
Selepas 8 Tahun Tragedi Pesawat MH17, Australia Dan Belanda Ambil Tindakan Undang-Undang
Pesawat MH17 ini hancur terkena tembakan peluru berpandu dalam tragedi 8 tahun lalu

Kedua-dua negara iaitu Australia dan Belanda telah memohon pampasan dan permohonan maaf daripada kerajaan pimpinan Vladimir Putin atas bencana MH17 yang menyaksikan 298 orang termasuk 38 rakyat Australia menghembuskan nafas terakhir apabila ia ditembak jatuh di Ukraine pada 2014.

Memetik laporan The Guardian, Menteri Luar Australia iaitu Marise Payne dan Peguam Negara Australia iaitu Michaelia Cash mengumumkan semalam bahawa Australia dan Belanda akan mengambil tindakan di bawah Artikel 84 Konvensyen Penerbangan Awam Antarabangsa serta mendakwa Rusia melanggar Konvensyen Chicago yang menyokong undang-undang penerbangan.

Marise berkata Australia masih dengan prinsipnya sejak Mei 2018 iaitu Rusia bertanggungjawab di bawah undang-undang antarabangsa yang menyebabkan pesawat MH17 ditembak jatuh.

IKLAN

“Keengganan Rusia untuk bertanggungjawab terhadap peranannya dalam menjatuhkan pesawat MH17 tidak boleh diterima sama sekali dan kerajaan Australia sentiasa berkata bahawa kami tidak akan mengecualikan apa-apa pilihan undang-undang dalam usaha mencari keadilan,” tambahnya.

Hmm…tiba-tiba nama Malaysia muncul di tengah ketegangan politik dunia sekarang…huhu

**

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: The Vocket