Siapa sangka sebenarnya watak Natasha Romanoff atau Black Widow yang diperkenalkan dalam filem Iron Man 2 bukanlah diberi kepada Scarlett Johansson terlebih dahulu. Namun pengarah Jon Favreau menawarkan watak tersebut kepada pelakon terkenal menerusi filem A Quiet Place , Emily Blunt setelah beberapa sesi ui bakat dilakukan.

Walaubagaimanapun ketika itu Emily tidak dapat memberikan komitmen terhadap rangkaian filem tersebut kerana sudah mengikat kontrak untuk berlakon dalam sebuah filem komedi, Gulliver’s Travel. Dalam satu sesi temubual dalam The Howard Stern Show, aktres tersebut berkongsi cerita.

Sebenarnya Watak Black Widow Milik Emily Blunt. Scarlett Johansson Bersyukur Biarpun Dia Pilihan Kedua

Dia menjelaskan, “Saya telah terikat dengan kontrak untuk Gulliver’s Travel. Saya tidak mahu melakukan Gulliver’s Travel sebenarnya. Itu agak memilukan bagi saya kerana saya sangat bangga dengan keputusan yang saya buat dan sangat bermakna bagi saya untuk filem yang saya lakonkan. Jadi situasi tersebut sangat sukar.”

IKLAN

Scarlett Johansson pula berkongsi kisahnya apabila dia mendapat tahu yang dia pada mulanya tidak terpilih untuk memegang watak Black Widow yang menaikkan namanya ke satu tahap yang lebih tinggi.

“Saya adalah peminat tegar filem Iron Man. Bekerja bersama Jon Favreau dan Robert Downey Jr merupakan salah satu impian saya. Namun setelah diberitahu yang saya tidak mendapat watak tersebut, saya terkejut. Namun perkara seperti ini berlaku setiap masa,” ujarnya tentang perasaan apabila diberitahu yang watak tersebut telah diberikan kepada orang lain.

IKLAN

Sebenarnya Watak Black Widow Milik Emily Blunt. Scarlett Johansson Bersyukur Biarpun Dia Pilihan Kedua
.

Namun siapa sangka, memang sudah ditakdirkan yang dia akan menjadi Natasha Romanoff atau Black Widow yang dinanti-nantikan dalam rangkaian fiem superhero itu. Bagai orang mengantuk disorong bantal, apabila pengarah Iron Man 2, Jon mahu bertemu dengannya semula dan kemudiannya menawarkaan watak tersebut kepadanya, tanpa ragu dia terus bersetuju.

IKLAN

Bercerita tentang peluang kedua yang diperolehinya, Scarlett menegaskan, “Setiap peluang adalah peluang untuk bekerja. Tiada panggilan yang lebih baik dari panggilan kedua yang pada mulannya anda sudah hilang pekerjaan yang dimahukan. Saya sangat teruja dengan peluang kedua itu”

***P/S- Jadi apa pendapat korang? Kalau Emily Blunt yang pegang watak Black Widow adakah akan lebih diingati berbanding Scarlett?

Sumber: (1), (2)