Apa akan jadi bila seorang rapper terkenal membuat keputusan untuk menjelajah ke negara China bagi mendalami seni mempertahankan diri, Kung Fu?

Dokumentari bersiri TV atau docuseries terbaru berjudul ‘Beat N Path’ membawakan perjalanan rapper tersohor, Lupe Fiasco merasai sendiri pengalamannya tentang pertembungan dua dunia berbeza; east meet west!

Menerusi siri yang bakal ditayangkan bermula 8 Mac jam 9 malam di saluran KIX HD (Astro saluran 729), penonton akan disajikan dengan pelbagai aksi menarik Lupe Fiasco dan juga pakar seni mempertahankan diri di Middle Kingdom. Selain itu, Lupe turut mendekati komuniti muzik hip hop di China yang jauh berbeza dengan scene biasa ditemuinya di Amerika Syarikat.

Rapper yang pernah pernah menang Grammy Award 2008 dalam ketegori Best Urban/Alternative serta mencatat jualan album sebanyak 3 juta unit ini merupakan seorang peminat setia seni mempertahankan diri sejak kecil lagi.

Bila Dunia Hip Hop Bertembung Dengan Kung Fu Dalam ‘Beat N Path’

Maka tidak hairanlah keterujaannya untuk mendalami seni Kung Fu membawanya hingga ke negara China. Lupe Fiasco juga merupakan seorang pakar permainan video ‘Street Fighter V’ dan pernah menewaskan pemain paling hebat dalam kejuaraan utama ‘Street Fighter’ dalam Rekod Dunia Guiness, Daigo Umehara.

IKLAN

Bukan calang-calang orang ya, Lupe Fiasco! Ikuti temu bual eksklusif Remaja bersama Lupe Fiasco yang dibawakan khas oleh KIX HD.

1. Sebagai rapper, apakah pandangan kamu terhadap pengalaman menjelajah ke negara China dan bagaimana reaksi pertama ketika tiba di sana?
Jika bercakap tentang saya sebagai rapper, pengalaman ini dapat saya jadikan sebagai salah sebuah cerita untuk saya berkarya pada masa akan datang. Selain it saya dapat belajar banyak perkara baru dan menimba lebih banyak pengalaman unik serta menarik. Reaksi awal ketika tiba cukup memukau. Budaya serta mengenali tempat baru merupakan satu pengalaman yang pasti tidak akan dapat dilupakan. Lagipun trip kami ke sana bukanlah seperti ingin melancing tetapi membawa misi yang cukup penting untuk ‘Beat N Path’.

2. Apakah pengalaman paling menarik yang kamu hadapi sepanjang penggambaran ‘Beat N Path’?
Wow, terlalu banyak pengalaman menarik yang dapat saya fikirkan. Tapi antara yang paling mengagumkan saya ialah melihat sami-sami muda yang berlatih dan belajar kung fu. Melihatkan corak latihan mereka yang pada tahap tinggi cukup membuat saya berasa sangat kagum. Skil serta dedikasi yang mereka tunjukkan ternyata sangat tinggi berbanding usia sebenar.

IKLAN

Bila Dunia Hip Hop Bertembung Dengan Kung Fu Dalam ‘Beat N Path’

3. Apa yang buat kamu jatuh cinta dengan seni mempertahankan diri?
Seni mempertahankan diri kung fu dan wushu mempunyai elemen free and flow. Maksud saya ia mempunyai ruang untuk kita melakukan ekspresi diri dengan gerak yang bebas dan tidak terikat. Jadi secara peribadi dua seni mempertahankan diri ini mempunyai persamaan dengan cara kreatif saya berfikir. Ia berbeza dengan seni mempertakankan diri yang lain seperti karate yang coraknya agak keras dan rigid.

4. Siapakah personaliti seni mempertahankan diri yang paling kagumi?
Phewww sebenarnya banyak yang saya kagumi. Antaranya ialah seorang mahaguru wushu beragama Islam yang turut muncul di dalam program ini. Kami dijemput melawat ke rumahnya dan ia merupakan pengalaman yang cukup hebat sekali. Untuk personaliti yang popular saya cukup kagumi Bruce Lee, Jet Li, Donnie Yen, Chuck Norris dan ramai lagi.

IKLAN

Bila Dunia Hip Hop Bertembung Dengan Kung Fu Dalam ‘Beat N Path’

5. Boleh kongsikan pendapat kamu tentang persamaan antara hip hop dan seni mempertahankan diri?
Secara peribadi bagi saya hip hop dan seni mempertahankan diri mempunyai persamaan dari segi kebebasan untuk bergerak. Kedua-dua seni ini memberi ruang untuk saya mencipta gerakan bebas dan mampu bercerita di sebaliknya. Hip hop dengan lirik dan irama manakala seni mempertahankan diri pula menerusi gerakan badan. Setiap langkah di atur mempunyai maksudnya yang tersendiri.

6. Sejak bila kamu mula betul-betul ingin mendalami seni mempertahankan diri?
Sebenarnya sejak kecil lagi saya memang sudah didedahkan dengan seni mempertahankan diri. Namun, ketika berusia 17 tahun saya mula aktif dengan bidang muzik dan ia diketepikan buat seketika. Tapi ia tidak bermakna saya melupakan seni mempertahankan diri. Cuma aktiviti latihan sebagainya tidaklah sekerap dahulu. Sekarang dengan peluang yang diberikan menerusi ‘Beat N Path’, saya ingin pelajarinya dengan lebih mendalam.

7. Hip hop dan seni mempertahankan diri merupakan dua cabang seni yang unik. Apakah elemen persamaan yang kamu dapati dari dua bidang seni berbeza ini?
Daripada maksud perkataan hip hop itu sendiri ia membawa elemen persamaan. Perkataan ‘hip’ membawa maksuh pengetahuan manakala ‘hop’ pula membawa maksud pergerakan. Jadi hip hop adalah seni tentangpengetahuan dan pergerakan. Begitu juga dengan seni mempertahankan diri. Jadi bagi saya, inilah titik pertemua elemen persamaan yang dikongsi oleh dua bidang seni yang sangat saya cintai.

Jangan lupa untuk menyaksikan tayangan perdana ‘Beat N Path’ pada 8 Mac 2018, jam 9 malam hanya di saluran KX HD (Astro saluran 729).

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI