Sebelum Pakai Skincare Baru, Korang Wajib Buat Patch Test Dulu Kalau Tak Nak Muka Breakout

2658

Ramai wanita takut untuk memilih produk skincare sebab bimbang kalau tak sesuai dengan kulit, nanti wajah breakout pula.

So, apa yang perlu korang buat?

Menurut seorang blogger kecantikan, Iman Abdul Rahim berpendapat sebelum pakai produk baru, kalau boleh patch test dulu untuk tengok kulit kita sesuai atau tak dengan produk tersebut. Skincare dan mekap kalau boleh, patch test!

Apa itu patch test?

Patch test adalah satu ujian yang dilakukan pada kulit untuk mengesan sama ada bahan-bahan produk tersebut boleh menyebabkan keradangan pada kulit atau tidak. Jika hasilnya membuatkan kulit bengkak-bengkak dan kemerahan, mungkin ia tidak sesuai digunakan pada wajah korang.

“Tak breakout ke pakai produk macam-macam?”

“Banyak sangat pakai, tak rosak ke kulit?”

Itu adalah antara soalan-soalan yang akan berleegar-legar dalam kepala orang. Okay, macam ni. Korang tak perlu pakai semua sekali gus. Normal routine ada dalam tiga ke empat step saja. Jangan tinggal basic, cleanse & moisturize. Kalau rajin baru tambah yang lain.

Kalau baru beli produk baru setelah berbulan-bulan survey, baca segala reviews yang elok dan buruk. Bila dah yakin dengan produk t ersebut barulah boleh beli.

Please ingat tips ni!

Katakan korang ada dua atau tiga produk yang baru beli:

1. Jangan try semua sekali gus. Try satu persatu. Bagi gap at least seminggu supaya kalau breakout, kita tahu produk mana yang jadi punca. Kalau pakai semua sekali gus, susahlah nak detect. Betul tak?

2. Patch test! Lagi-lagi kalau korang ada masalah kulit sensitif atau cepat naik jerawat. Eloklah kalau patch test dulu.

Macam mana nak patch test?

1. Apply dekat bahagian dalam lengan dan pergelangan tangan. Selain tu, leher pun korang boleh sapu untuk tengok sama ada naik merah, gatal atau tak.

Apply setiap hari dan tunggu dalam masa seminggu. Kalau ada ruam kemerah-merahan atau gatal, ini mungkin sebab alergik.

Tapi kadang-kadang tak perlu tunggu sampai seminggu, kalau apply sehari dah rasa okay, terus buat next step. Bergantung pada jenis kulit korang.

2. Lepas dah apply dekat semua bahagian tu, boleh try pula pada kawasan yang paling cepat irritate (tempat yang paling sensitif, biasanya pipi) & clogged pores (tempat yang selalu naik jerawat/whitehead/blackhead). Ada yang patch test dekat kawasan dagu.

Banyak mana nak apply?

Apply sikit je, cukup sebesar syiling 20 sen. Perhatikan dalam masa 24 hingga 72 jam ada perubahan ke tak, gatal-gatal ke, naik merah-merah ke atau pun naik jerawat. Kalau apply malam, bangun pagi esok tu cuba check semula.

Untuk kawasan yang cepat irritate macam tepi hidung dan pipi, apply sebelah je. Jangan dua-dua belah muka. Kalau rasa pedih, merah-merah, atau gatal terus pergi cuci. Tu maksudnya tak sesuai la.

Masa nak patch test ni, nak pakai produk lain yang memang dah sesuai dengan kulit pun tak apa. Jangan semata mata nak patch test, seminggu skip cuci muka. Tak perlu stop semua benda. Buat je rutin macam biasa sambil patch test ni.

Tanda merah-merah pada wajah

Tanda-tanda produk tak sesuai

1. Rasa panas/pedih

2. Naik merah-merah

3. Rasa kering/ketat

4. Naik jerawat

5. Whitehead & blackhead makin teruk

Kalau dah buat patch test dan rasa semuanya okay, barulah boleh letak dekat seluruh muka. Sebaiknya korang buat patch test ni dulu k an daripada produk tiba-tiba tak sesuai, terus muka breakout kan?

Good luck sis!

CER KOMEN SIKIT