Sumber gambar: Instagram Meghan Markle Official

Putera Harry dan Meghan Markle telah selamat menerima ahli baharu dalam keluarga mereka pada 4 Jun yang lalu. Dilahirkan di California, Amerika Syarikat dengan berat 3.48kg, bayi perempuan itu diberi nama Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor.

Gabungan nama yang indah itu mewakili nama nenda dan juga bonda Putera Harry. Lilibet merupakan nama manja Ratu Elizabeth II dalam kalangan keluarga manakala Diana sudah semestinya mewakili nama mendiang Puteri Diana, Princess of Wales.

Putera Harry Namakan Anak Kedua Sempena Nenda & Bonda
Sumber gambar: Town & Country Magazine

Dalam laporan, Harper’s Bazaar menerusi sumber terdekat istana, Putera Harry telah memberitahu hajat untuk menamakan anak keduanya dengan nama tersebut kepada nendanya terlebih dahulu.

IKLAN

Sebelum ini pasangan Diraja yang dikenali dengan gelaran Duke and Duchess of Sussex ini sudah memiliki seorang anak lelaki yang diberi nama Archie Harrison Mountbaten-Windsor yang kini sudah berusia dua tahu.

Putera Harry Namakan Anak Kedua Sempena Nenda & Bonda
Meghan Markle bersama anak sulungnya, Archie. Sumber gambar: The Duke of Sussex/@savechildrenUK

Umum mengetahui tentang kontroversi yang melanda keluarga DiRaja Britain apabila Putera Harry dan isteri, Meghan Markle mengambil keputusan untuk tidak lagi menjadi ‘working royal’. Mereka mahu membina kehidupan sendiri tanpa perlu dibayangi oleh Istana.

IKLAN

Kemunculan dalam satu temubual bersama Oprah menambahkan lagi kontoversi apabila pasangan ini menceritakan pelbagai kisah yang dilihat seolah-olah membuka pekung keluarga DiRaja. Keberanian mereka bercerita mendapat reaksi bercampur baur, ada yang memuji dan ada yang menyifatkan tindakan mereka tidak matang.

IKLAN

Mungkinkah dengan kelahiran Lilibet akan merapatkan kembali hubungan Putera Harry dan keluarga DiRaja yang lain?