Siapa kalau tak bawa kad pengenalan atau MyKad rasa tak senang duduk dan tak sedap hati?

Yelah, MyKad merupakan dokumen paling penting bagi seorang yang bertaraf warganegara.

7 Ciri Keselamatan Mykad Dan Fungsi Lain Selain Touch n Go
Sumber Gambar : malaysia.gov.my

Kebanyakan urusan berorientasikan perundangan memerlukan kad pengenalan sebagai dokumen sokongan. Justeru itu sangat penting dalam menjaga kad pengenalan agar tidak hilang, rosak dan sebagainya.

Tapi korang pernah terfikir tak apa istimewanya MyKad yang ada dalam dompet korang tu?  So mari kita lihat tujuh ciri-ciri keselamatan yang ada pada MyKad untuk mengelakkan data kita dari dicuri.

7 Ciri Keselamatan Mykad Dan Fungsi Lain Selain Touch n Go

1. Cetakan pelangi
Cetakan boleh berubah warna dari merah ke ungu pada sudut tertentu. Kilauan pelanginya akan muncul jika kita memandang kad tersebut daripada sudut berbeza.

2. Nombor MyKad turisan laser
Mengelakkan nombor MyKad daripada mudah ditoreh. Ini penting kerana jika ianya mudah ditoreh, penjenayah mungkin akan lebih mudah untuk menukar maklumat kita.

3. Imej turisan laser
Jika kita perasan, terdapat satu lagi gambar wajah kita tertera di bahagian tengah MyKad. Imej yang diletakkan di situ adalah daripada turisan laser. Sudah tentu tidak mudah untuk penjenayah mengubahnya.

IKLAN

4. Perlindungan anti-salinan
Mengelakkan MyKad daripada mudah dicetak oleh pihak tidak bertanggungjawab. Perlu diingatkan, penjenayah boleh melakukan apa sahaja terhadap MyKad kita ini, termasuklah mencetaknya untuk tujuan yang tidak dikenal pasti.

5. Corak ‘guilloche’
Corak latar belakang MyKad.

6. Sinaran UV pelbagai warna
Variasi warna terdapat pada MyKad tulen. Manakala bagi kad palsu, barangkali tiada lagi sinaran UV pelbagai warna seperti yang asal.

7. Cip 80K

IKLAN

MyKad mempunyai satu cip mikropemproses serta memori EEPROM yang berupaya menyimpan pelbagai data seperti biometrik (cap jari/imbasan iris), lesen memandu, pengaksesan MEPS dan sebagainya.

Fungsi Mykad 

Banyak sebenarnya kegunaan MyKad ni selain digunakan sebagai pengesahan identiti dan juga kad touch n go:

7 Ciri Keselamatan Mykad Dan Fungsi Lain Selain Touch n Go

IKLAN

1. Kad e-Tunai atau Kad Debit

Jika MyKAd korang mempunyai logo MEPS Cash, ini bermakna ia boleh melakukan pembayaran menggunakan Mykad. Jadi, bawa Mykad je cukup nak keluar.

2. Kad ATM

MyKad juga boleh digunakan pada mesin ATM untuk melakukan apa-apa transaksi. Tapi sebelum itu, korang kena lah berurusan dengan pihak bank. Antara bank yang membenarkan penggunaan MyKad sebagai Kad ATM ialah Citibank, Maybank, Public Bank dan Bank Islam.

3. Kad Kesihatan

Ini paling menarik, untuk pengetahuan korang Mykad boleh berfungsi sebagai kad kesihatan. Korang boleh menyimpan maklumat-maklumat kesihatan seperti jenis darah, alahan, organ implant, penyakit kronik dan maklumat waris atau ahli keluarga terdekat juga. Hebatkan sekeping Mykad ni….

Sumber: Jabatan Pendaftaran Negara / Wikipedia / Blog Mau Kerja