Dalam waktu-waktu kritikal ini, semua orang memahami bahawa kos yang diperlukan untuk menstabilkan negara.

 

Kos yang diguna pakai oleh pihak hospital bukannya sedikit, begitu juga dengan kesempitan bajet di kalangan rakyat yang tersekat punca rezeki mereka akibat perintah kawalan pergerakan sementara.

Alhamdulillah, banyak pihak yang tampil ke hadapan untuk membantu.

2 perkhabaran baharu pada hari sedikit sebanyak membuatkan ramai orang terharu dengan keprihatinan yang ditunjukkan.

Pekhabaran pertama hadir daripada pihak Istana Negara apabila pasangan diraja, Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong mengumumkan bahawa mereka MENOLAK sebarang bentuk bayaran gaji diraja (royal emolument) untuk tempoh 6 bulan.

IKLAN

Sama-Sama Membantu : YDP Agong Tolak Gaji, Proton Pula Derma X70

Ini bermakna Baginda berdua enggan menerimanya bermula Mac ini hingga bulan ogos kelak setelah melihat keadaan semasa Malaysia yang sedang bergelut untuk menangani wabak Covid-19.

Menurut Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin kepada the Star, “Kehendak ini mencerminkan kebimbangan dan personaliti Baginda terhadap perkembangan pandemik dan situasi kewangan negara sekarang.”

Sama-Sama Membantu : YDP Agong Tolak Gaji, Proton Pula Derma X70

IKLAN

Keputusan ini juga selari dengan keputusan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, para menteri dan timbalan menteri yang mendermakan gaji 2 bulan mereka kepada dana awam Covid-19.

*

Sementara itu, satu lagi syarikat nasional menghulurkan bantuan pada hari ini.

Jenama kereta nasional, Proton telah mendermakan lebih 50 buah kereta SUV X70 kepada Kementerian Kesihatan bagi membantu kakitangan barisan hadapan kesihatan untuk bekerja dengan lebih mudah, lancar dan berterusan.

IKLAN

Sama-Sama Membantu : YDP Agong Tolak Gaji, Proton Pula Derma X70

Kenderaan bernilai lebih RM122,800 sebuah ini akan digunakan untuk tujuan mengambil dan menghantar pulang dari tempat kerja. Ia juga akan digunakan untuk menghantar staf kesihatan ke kawasan yang teruk dijangkiti oleh wabak Covid-19.

*

Tiada kata lain kecuali terima kasih atas keprihatinan yang ditunjukkan. Moga Tuhan saja membalas jasa dan niat baik semua pihak yang tampil membantu.