Waktu muda remaja macam ni la kalau boleh kita nak try macam-macam permainan ekstrem. Bak kata orang, tengah darah muda kan.

Antara yang menjadi pilihan anak muda ialah menaiki roller coaster. Selain daripada mendapat kepuasan, aktiviti ini juga katanya juga boleh menghilangkan stres kerana semasa bermain, kita boleh menjerit sekuat hati.

Kalau rasa ride di Malaysia ni tak cukup ekstrem, apa kata korang lihat 7 roller coaster paling ‘seram’ di dunia menurut pengalaman individu yang berkongsi di laman sosial.

1. Kingda Ka di Six Flags Great Adventure, New Jersey

Merupakan roller coaster yang paling tinggi, iaitu 456 kaki (139 meter) dan yang kedua paling laju di dunia. Bayangkan korang berada betul-betul puncak permainan ini dan pandang ke bawah, ahh mesti seram sejuk dibuatnya.

2. Ultra Twister di Nagashima Spaland, Jepun

IKLAN

Tidak hanya laju dan tinggi, roller coaster ini juga bergerak secara berputar ketika membuat pusingan. Kalua jenis tak tahan, confirm korang muntah la lepas main.

3. Sky Scream di Holiday Park, Jerman

Kalau tonton video macam ni pun dah buat kepala rasa pening, korang berani tak nak naik roller coaster ni? Hiks! Pusingan dan lengkok 360 darjah permainan ini membuatkan ia menjadi antara roller coaster paling ‘seram’ di dunia.

4. Takabisha di Taman Tema Fuji-Q Highland, Jepun

IKLAN

Merupakan ride yang paling curam di dunia dan korang bakal ‘jatuh’ pada ketinggian 121 kaki. Fuhhh rasa macam nak tercabut jantung.

5. Zumanjaro Drop Of Doom di Six Flags Great Adventures, New Jersey

Adrenalin rush yang korang bakal rasa adalah lebih kurang macam naik roller coaster. Berkongsi landasan yang sama dengan Kingda Ka, bayangkanlah macam mana rambut atau tudung korang berterbangan. Hehe! Kalau di Malaysia, permainan ini sama seperti Solero Shot yang pernah ada di Genting Highland satu masa dulu.

IKLAN

6. Diving Coaster di Happy Valley, Shanghai

Berkonsepkan floorless, kaki korang akan dibiarkan tergantung dan terkapai-kapai semasa menaiki ride ini. So, feel dia lain macam sikit la. Dengan dua jatuhan curam, pastinya orang yang berani saja akan cuba roller coaster ini.

7. X-Scream di Menara Stratosphere, Las Vegas

Landasan ride ni pendek saja, tapi ia tergantung di atas sebuah menara sambil menikmati langit biru menghadap bandar Las Vegas. Lihat saja dalam video di atas, rasa macam nak terjatuh ke bawah je kan? Eeee, sumpah tak mau naik. Haha!

Amacam, ada bran tak? Kalau rasa nak try, bolehlah simpan duit banyak-banyak then travel dengan kawan-kawan ok?