“Saya harapkan yang terbaik bagi adik Afiq..”

 

23 tahun telah berlalu sejak kisah Wan Mohd Hafizam Wan Ismail, 45 yang mendermakan sebahagian hatinya kepada bayi 14 bulan bernama Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini bertebaran di muka hadapan akhbar tempatan.

Kisah heroik yang menarik perhatian seluruh rakyat Malaysia itu masih dikenang sebagai momen bersejarah apabila pembedahan pemindahan hati tersebut adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia pada waktu itu.

IKLAN

Sama-Sama Doakan, Keadaan Remaja Penerima Hati Pertama Malaysia Kritikal

Terbaru, keadaan penerimanya, Afiq Ikmal, dilaporkan berada dalam keadaan kritikal. Remaja berusia 23 tahun itu terpaksa dirawat di Hospital Selayang, Selangor setelah dia tidak menyedarkan diri akibat komplikasi hati.

Keadaan semasa Afiq itu dimaklumkan sendiri oleh Wan Mohamad Hafizam kepada rakan media.

IKLAN

“Saya agak risau jika berlaku penolakan selepas 22 tahun pembedahan dilakukan. Ada kes penerima lain seperti Nurul Afiqah Mohd Zahir yang meninggal dunia setelah puluhan tahun menjalani pembedahan sama.

“Sebelum ini, Afiq dikatakan sudah beberapa kali keluar masuk hospital. Tapi keadaannya pada kali ini agak membimbangkan. Saya harapkan yang terbaik buat adik Afiq kerana jangka hayat penerima mampu bertahan lebih 20 tahun selepas menjalani pembedahan pemindahan hati,” kata beliau yang telah menziarahi Afiq kira-kira jam 9 pagi tadi.

 

IKLAN

GENAP 20 TAHUN TERIMA HATI
( Satu Hati Dua jasad)

3/4/1999 – 3/4/2019 Sejarah penderma hati pertama Malaysia Lt.kol…

Posted by CDERT Briged Ekuin APM on Wednesday, 3 April 2019

Sama-Sama Doakan, Keadaan Remaja Penerima Hati Pertama Malaysia Kritikal

Wan Mohd Hafizam Wan Ismail yang berjasa mendermakan hatinya ketika berusia 22 tahun.

Sama-samalah kita doakan agar keadaan Afiq kembali stabil seperti sedia kala.

Sumber : (1)