Gara-gara poster ‘Malaysia Lockdown’ yang tular di laman media sosial semalam, rakyat Malaysia terpinga-pinga sama ada ia adalah benar ataupun palsu.

Menurut Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi laman Facebook beliau, tiada sebarang perintah lockdown dikeluarkan oleh pihak berkuasa buat masa ini.

“Mohon hentikan penyebaran khabar palsu seperti ini.

“Walau bagaimanapun, rakyat digesa terus mematuhi nasihat penjagaan kesihatan dan nasihat penjarakkan sosial 1 meter yang diberikan dari semasa ke semasa oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” catat beliau lagi.

IKLAN

Penularan ‘Malaysia Lockdown’ Palsu – Kementerian Kesihatan

*

IKLAN

Tinjauan netizen di ruangan komen menunjukkan rasa cemas mereka terhadap peningkatan drastik kes Covid-19 di Malaysia semalam. Ia gara-gara pengumpulan ahli tabligh dalam sebuah acara besar-besaran pada minggu lalu.

Ramai yang merasakan keperluan untuk meminta rakyat Malaysia kekal di rumah masing-masing ataupun ‘locked down’ seperti yang sedang dilakukan di China dan Itali.

IKLAN

Dalam pada itu, ada yang berpendapat penggunaan terma ‘lock down’ itu tidak tepat. Seharusnya mereka menggunakan terma kuarantin peribadi dan menjauhkan diri daripada tempat awam.

*

Apa pendapat korang? Adalah Malaysia memerlukan keputusan lockdown ini daripada kerajaan sekarang?

Keputusan tersebut akan diumumkan selepas mesyuarat yang akan dilangsungkan pada hari ini.