Tak ada angin, tak ada ribut, tiba-tiba nama pelakon The Rock disebut-sebut sebagai bakal calon presiden Amerika tahun 2020.

Wow, bayangkan bila seorang pelakon hebat sepertinya menjadi presiden bagi sebuah negara berkuasa besar? Tentu gempakkan. Senyumannya memang buat orang cair.

Namanya mula disebut-sebut sebagai calon presiden bagi pertandingan 2020 bila mana bekas juara gusti yang cukup popular sebagai pelakon ini membuat satu posting di laman Twitternya pada 27 Julai lalu.

Pada posting berkenaan jelas terlihat pemilik nama sebenar Dwayne Johnson ini memberi reaksi positif terhadap laporan TIME mengenai isu pencalonannya sebagai calon yang bakal bertanding untuk kerusi presiden.

The Rock Bakal Presiden AS 2020? Trump Dimalukan Dunia!
Memang hebat kalau The Rock terpilihkan

Bukan itu sahaja, malah beliau turut mengucapkan sekalung terima kasih kepada media berkenaan atas idea dan juga pada semua pihak yang menyokong perkara berkenaan.

“Terima kasih TIME. Saya mengucapkan terima kasih atas idea tersebut dan mendapat sokongan yang sangat nyata.

“Beberapa dari sekarang jika saya mampu melangkah menjadi pemimpin yang kuat, berpengaruh dan otentik bagi masyarakat dan negara, saya akan (menjadi presiden),” kata figura berusia 44 tahun itu dipetik sebuah portal online.

Susulan  itu, Dwayne memberitahu bahawa beliau kini akan lebih serius untuk mempertimbangkan usaha ke peringkat pencalonan sebagai presiden.

“Aku benar-benar serius mempertimbangkannya sekarang. Ya!” ujarnya ketika menjadi tetamu dalam program bual bicara, Ellen DeGeneres Show.

Meskipun Dwayne masih belum tersenarai secara rasmi sebagai calon namun figura ini sudah pun mempunyai ramai penyokong termasuklah rakan-rakan artis sendiri antaranya, Kevin Hart.

Menurut Kevin, sekiranya hero filem San Andreas ini berjaya merebut ‘kerusi’ berkenaan maka beliau sama sekali tidak teragak-agak untuk memberi sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap pelakon berkenaan.

IKLAN

The Rock Bakal Presiden AS 2020? Trump Dimalukan Dunia!

“Jika dia berjaya menempatkan diri di posisi itu, dia akan mendapat sokongan penuh dari saya. Saya tahu dimana hatinya. Saya benar-benar mengenalinya.

“Jadi, saya tahu jika dia meletakkan dirinya di posisi itu, itu untuk kebaikan orang-orang. Saya hanya akan bertepuk tangan dan memberikan sokongan untuk itu,” kata Kevin.

Sementara itu memetik sumber, berdasarkan hasil polling dibuat pada musim panas lalu, ternyata figura berbadan sasa ini menjadi sebutan ramai dan dianggap begitu layak ganti presiden Donald Trump.

Kalau ini terjadi bermakna, selepas Arnold Schwarzenegger yang pernah menjadi Gabenor California, pasti dunia politik Amerika lebih meriah bila artis menukar kerjaya sebagai ahli politik pula!

Apa nak buat bila kita dimalukan?

Berdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, malu bermaksud berasa aib (hina, rendah diri dan lain-lain) kerana membuat sesuatu yang salah atau yang tidak sopan di mana orang lain berasa tidak senang.

Biasa, kalau dah kena ejek, kita mesti menangiskan. Silap-silap boleh bertumbuk jadinya sebab nak cover balik malu.

IKLAN

Tapi bagaimana dengan seorang Presiden yang dimalukan? Nak menyorokkan muka di mana? Nak letak bawah selimut, nanti orang cakap pengecut. Tak pergi sekolah macam sesetengah pelajar buat, dah tua sangat dan sekolah pun tak terima dah.

Paling senang, buli baliklah orang yang malukan kita sebab nak cover malu. Inilah yang terjadi dalam kes Presiden Donald Trump kerana menerusi Duta Besar AS ke PBB, Nikki Haley, dia menyatakan Amerika akan tetap memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

The Rock Bakal Presiden AS 2020? Trump Dimalukan Dunia!
Duta Besar Amerika Syarikat untuk PBB, Nikki Haley menegaskan AS tetap akan menempatkan pejabat kedutaanya untuk Israel di kota Baitulmaqdis. Pix (Eduardo Munoz Alvarez / AFP)

Duta besar ini membuat pengumuman selepas bengang kerana 128 buah negara termasuk Malaysia  menyokong resolusi PBB yang  tidak perakui Baitulmaqdis sebagai ibu kota rasmi rejim Zionis seperti yang diumumkan oleh Trump pada 6 Disember lalu.

Kata Duta Besar yang cuba mengugut anggota PBB sebelum undian dilakukan dengan berkata, dia memantau mana-mana negara yang menyokong termasuk mengugut akan menghantar nama kepada Presiden Amerika, Donald Trump nyata tidak menakutkan mana-mana negara yang membantah kuasa veto yang cuba digunakan oleh Amerika bagi menekan negara lain supaya menyokong Baitulmaqdis sebagai ibu kota baru Israel.

The Rock Bakal Presiden AS 2020? Trump Dimalukan Dunia!
128 negara menyokong resolusi membantah ibu kota baru Isreal di Baitulmaqdis sekaligus memberi tamparan kepada US yang menggunakan kuasa vetonya

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) itu diadakan bagi menggesa Washington DC menggugurkan keputusannya untuk mengiktiraf bandar purba tersebut sebagai ibu negara haram rejim Yahudi.

“Amerika akan mengingati hari ini (keputusan menolak undian ini). Amerika akan tetap menempatkan kedutaannya di Baitulmaqdis. Tidak ada suara PBB  yang akan membuat perbezaan ini.

“Tetapi pungutan suara ini akan menjadi perbezaan dalam bagaimana Amerika melihat PBB dan bagaimana kami melihat negara yang tidak menghormati kami di PBB,” kata Nikki Haley lagi.

IKLAN

Katanya lagi, AS telah bermurah hati dalam memberikan pelbagai bantuan kepada PBB. Kami juga berharap niat kami diakui dan dihormati, tambah Haley lagi.

128 negara tolak

Semalam, sejumlah 128 negara tidak mempedulikan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump apabila mengundi untuk menolak Baitulmaqdis sebagai ibu kota baharu negara haram Israel.

Dalam undian ini, 128 menyokong, 35 negara berkecuali dan 21 lagi negara tidak  mengundi dalam proses pengundian yang kemudian disahkan pada pukul 12.13 tengah hari Khamis waktu New York (bersamaan 1.13 pagi Jumaat waktu Malaysia).

Sebelum undian itu dilakukan, Trump telah menggunakan taktik kotor dengan mengancam memotong bantuan kewangan kepada  negara-negara yang mengundi menyokong resolusi itu.

Nampaknya  taktiknya tak menjadi dan secara tak langsung memberi malu kepada Amerika yang beriya-iaya mahu mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu kota baru Isreal.

The Rock Bakal Presiden AS 2020? Trump Dimalukan Dunia!
Ini gaya Trump ketika mengucapkan “go to hell’ kepada Korea Utara, musah utama US
Doa 1.6 bilion umat Islam didengari

Sehari selepas Trump menandatangani surat perjanjian 6 Disember lalu, boleh dikatakan banyak negara membantah tindakannya itu. Malah Trump sendiri berperang dengan 1.6 bilion umat Islam di seluruh dunia.

Timbul juga isu memboikot produk Amerika dan Isreal dan antara yang disebut ialah Starbucks dan banyak lagi.

Nyata kuasa doa adalah senjata akhir umat islam yang tentu tak mampu melawan Trump yang disifatkan sebagai Presiden yang paling teruk dipilih rakyat Amerika.

Sumber :MYNEWSHUB & KOMPAS.COM

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI