Awal Jun lalu, REMAJA pernah menyenaraikan Makmum The Movie sebagai salah satu filem seram yang wajib ditonton pada tahun ini.

 

Saranan itu kami lakukan setelah menonton klip trailer yang dikeluarkan oleh pihak produksi menerusi YouTube.

Klip berdurasi selama seminit itu membuatkan ramai mudah relate‘ dengan babak Titi Kalam yang diganggu oleh mahkluk halus ketika sedang menunaikan solat.

Reviu 50-50, Adakah Filem Makmum Harus Ditonton Di Pawagam Atau Tidak?

Sedang si dia mengangkat takbir, ada suara yang menyahut panggilan takbir tersebut seolah-olah dia sedang mengimamkan seseorang walaupun dirinya bersendirian.

BACA: Ramai Yang Boleh Relate Bila Tengok Trailer Makmum

*

Kini setelah filem Makmum menemui penonton sejak hujung minggu lalu di pawagam Malaysia, to be honest, pandangan kami terhadap filem itu terbahagi dua.

IKLAN

Ada elemen yang kami gemari, ada elemen yang kami rasakan boleh dilakukan dengan lebih baik. Cuba baca reviu di bawah dan komen sekiranya korang rasa pandangan kami itu tepat.

 

Makmum Memang Best!

Produksi filem Indonesia bergenre seram semakin lama semakin bagus dari segi pembikinan filem dan efek sinematografi mereka.

Berbanding filem seram pada tahun-tahun sebelum ini, Makmum dirangkumkan dalam pakej yang berkualiti dan senang untuk dihayati.

Reviu 50-50, Adakah Filem Makmum Harus Ditonton Di Pawagam Atau Tidak?

Bahagian ‘terkejut’ yang diterapkan bagi penulis menjadi kerana impak bunyi dan visual. Korang sendiri akan terfikir, “OMG akhirnya ada juga filem seram berbahasa Nusantara yang bagus!”

IKLAN

 

 

Tapi..

Adakah kami akan melabelkan Makmum sebagai seram SERAM? Malangnya tidak. Ya, jalan cerita Makmum mudah untuk dihadam oleh penonton kerana ia melibatkan rukun Islam yang dikerjakan pada setiap hari iaitu solat. Maka penonton mudah terbawa-bawa dengan elemen seram itu kerana mereka juga bersolat pada setiap hari.

Namun plot Makmum tidaklah sesempurna yang diharapkan. Kadangkala ia terlalu cepat berlalu, ada juga bahagian yang membuatkan penonton tertanya-tanya. Senang cerita, penonton akan confuse.

Dengan ending yang bagi penulis agak lemah, korang akan mudah merasakan Makmum ialah sebuah filem seram yang klise. Segala built-up yang berlaku pada awal dan pertengahan plot ‘dilupakan’ oleh penonton kerana ending-nya tidak digarap kemas.

IKLAN

Reviu 50-50, Adakah Filem Makmum Harus Ditonton Di Pawagam Atau Tidak?

*

Setelah keluar pawagam, ramai juga di kalangan penonton yang membandingkan Makmum dan filem seram keluaran Malaysia iaitu Munafik.

Hhm..pendapat korang pula bagaimana?

*

Hey Girls, We’re Back!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI