Genre filem aksi merupakan antara genre yang sentiasa menjadi pilihan pembikin filem Hollywood. Dengan pelbagai lagak aksi penuh adrenalin ia menjadi formula yang berjaya untuk menarik penonton ke pawagam. Kejayaan pelbagai filem-filem aksi tersohor sebelum ini turut meyakinkan Rob Cohen untuk muncul dengan arahan terbarunya berjudul, ‘The Hurricane Heist’.

Tapi beza karya daripada pengarah yang pernah muncul dengan filem aksi hebat ‘xXx’, filem terbarunya turut menggabungkan elemen disaster movie.

Genre filem bencana alam juga cukup mendapat tempat di hati penonton pada masa kini. Mungkin disebabkan itulah dia mendapat idea untuk gabungkan kedua-dua genre di dalam filemnya kali ini.

‘The Hurricane Heist’ dibintangi oleh Tobby Kebbell memegang watak sebagai pakar meteorologi, Maggie Grace (Casey, ejen Perbendaharaan), Ryan Kwanten (Breeze) dan Ralph Ineson (Perkins).

Ia mengisahkan kejadian rompakan yang dilakukan oleh sekumpulan pengganas yang licik. Mereka ingin merompak wang tunai lama yang ingin dilupuskan di fasiliti dikawal ketat. Namun, kemunculan ribut taufan berkategori 5 telah menjadikan usaha rompakan ini menjadi bertambah sukar.

IKLAN

[REVIEW] ‘The Hurricane Heist’, Filem Aksi Rompakan Di Sebalik Ribut Taufan!

Toby dan Breeze pula merupakan dua orang adik-beradik yang sudah lama membesar di kawasan itu. Sebagai seorang ahli meterologi, Toby telah menjangkakan ribut taufan ini bakal menjadi antara terburuk dalam sejarah Amerika Syarikat. Dna ketika sedang melakukan tinjauan dia telah terserempakd engan Casey yang diserang oleh kumpulan perompak yang ingin menangkapnya.

IKLAN

Antara perkara paling menarik di dalam ‘The Hurricane Heist’ ialah penggunaan practical effect secara fizikal. Ia bukanlah satau perkara yang senang merealisasikan cuaca ribut berserta hempasan ombak ke kawasan penggambaran.

[REVIEW] ‘The Hurricane Heist’, Filem Aksi Rompakan Di Sebalik Ribut Taufan!

IKLAN

Penggunaan CGI yang tidaklah keterlaluan juga boleh dipuji. Sebagai penonton kita dapat merasakan gegaran serta ketakutan yang dialami oleh mereka ketika berdepan dengan bencana alam tersebut.

Cuma skrip yang kadangkala agak corny dan mungkin sambil lewa kadangkala merencatkan sedikit momentum jalan cerita filem ini. Walaupun kesudahannya bolehlah dikatakan sangat predictable namun ‘The Hurricane Hesit’ tetap mempunyai nilai yang baik dan boleh ditonton terutamanya buat penggemar filem aksi dan bencana alam.

‘The Hurricane Heist’ akan mula ditayangkan di pawagam di seluruh negara bermula pada 15 Mac 2018.

Rating: 3.5/5

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI