Disebabkan sikap memandang rendah dengan musibah yang berlaku, setakat ini negara Indonesia telah mencatatkan 38,277 kes dengan angka kematian seramai 2,134 dan kes aktif sebanyak 21,612 dijangkiti COVID-19.

Ramai Mayat Mangsa COVID-19 Hilang, Hospital Terpaksa Tingkat Kawalan Keselamatan
.

Terbaru,hospital di Indonesia terpaksa mempertingkatkan kawalan di rumah mayat selepas banyak kes sanak saudara melarikan mayat mangsa COVID-19 kerana mahu mengadakan upacara pengebumian mengikut tuntutan agama mereka sendiri.

Pihak polis berkata, di bawah peraturan baharu di negara itu, mangsa korban COVID-19 mestilah dibalut dengan plastik dan dikebumikan dengan segera untuk mengelakkan penularan virus daripada berlaku.

IKLAN

Ramai Mayat Mangsa COVID-19 Hilang, Hospital Terpaksa Tingkat Kawalan Keselamatan
.

Malah media juga melaporkan, gara-gara terlampau berani membuka keranda mayat pesakit COVID-19 dan memandikan jenazah, seramai 15 penduduk di sebuah kampung di Sidoarja, Indonesia telah disahkan dijangkiti sehingga menyebabkan kematian baharu.

IKLAN

Indonesia menetapkan peraturan bahawa keranda pesakit COVID-19 tidak boleh dibuka dan pengebumian yang dilakukan pekerja kesihatan yang memakai pakaian khas tidak boleh melebihi tempoh empat jam.

Jurucakap polis tempatan iaitu Ibrahim Tompo berkata, mereka merampas mayat yang sudah siap sedia untuk dikebumikan mengikut protokol virus secara paksa.

IKLAN

“Sekurang-kurangnya 33 individu ditahan dan mereka berdepan tujuh tahun penjara kerana melanggar peraturan kuarantin kesihatan.

“Bagi mengatasi masalah sama berulang, pihak berkuasa Makassar meletakkan lebih banyak kakitangan untuk mengawal hospital tempatan,” ujarnya.

Tambah beliau lagi, khabar angin menyatakan beberapa mayat turut dijadualkan akan dikebumikan segera walaupun meninggal dunia kerana penyakit tiada kaitan dengan COVID-19 lebih memburukkan keadaan.

Ish, dorang ni masih tak faham lagi ke berapa bahayanya pendemik Covid-19 ni....

Sumber: Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI