Foto Via gtresonline

Menyambut ulang tahun kelahiran yang ke-20 pada 1 December yang lepas. Puteri Aiko, satu-satunya anak tunggal Maharaja Naruhito dan Permaisuri Masako.

Puteri Aiko Sambut Ulang Tahun Ke-20 Tanpa Tiara Baru, Fakta Puteri Tunggal Maharaja Jepun

Sambutan hari lahirnya diadakan dalam satu majlis satu perayaan diraja penuh kesederhanaan akibat pandemik. Walaupun ulang tahun dilakukan serba ringkas, tapi Puteri Aiko telah mencuri tumpuan media kerana hanya memakai tiara lama.

Puteri Aiko dilihat manis dengan gaun putih labuh. Dia juga memilih untuk menggunakan tiara bekas ibu saudaranya. Biasanya puteri dalam keluarga diraja menerima tiara baru pada hari lahir ke-20 mereka.

Dalam kenyataan rasmi, Puteri Aiko melahirkan rasa syukur di usia baru. “Saya sangat berterima kasih kepada semua orang yang telah terlibat dalam perjalanan hidup saya hingga ke hari ini.”

Puteri Aiko Sambut Ulang Tahun Ke-20 Tanpa Tiara Baru, Fakta Puteri Tunggal Maharaja Jepun
Foto Via gtresonline

Memasuki usia dewasa, Puteri Aiko akan menerima tanggungjawab kerajaan. Di mana dia akan terlibat dalam pelbagai tugas diraja.

Fakta Tentang Puteri Aiko

  1. Gelaran Toshino Mia

Sebagai seorang puteri yang merupakan kerabat dan pewaris tahta Maharaja, beliau juga bergelar Puteri toshi atau toshino Mia, yang bermaksud seseorang yang menghormati orang lain sejak dia dilahirkan di dunia.

2. Tidak boleh mewarisi takhta bapanya

Kehidupan Puteri Aiko sememangnya begitu sempurna, tidak kurang juga kasih sayang kedua ibu bapa yang penuh dengan kekayaan dan kebahagiaan pada masa yang sama.

Tetapi siapa sangka dia kini berada dalam keadaan dilema kerana peraturan empayar yang sangat ketat. Puteri Aiko, yang merupakan anak tunggal Maharaja Naruhito, secara teknikal sepatutnya mewarisi takhta bapanya.

IKLAN

Tetapi malangnya itu tidak mungkin berlaku di Empayar Jepun kerana pemerintahan takhta Maharaja hanya akan diturunkan kepada kanak-kanak lelaki.

3. Jika berkahwin dengan orang biasa, gelarannya hilang

Nasib Puteri Aiko mungkin akan berakhir seperti sepupunya Puteri Mako jika memilih rakyat biasa sebagai teman hidup.

ARTIKEL BERKAITAN : Harungi Pelbagai Rintangan, Puteri Raja Jepun Akhirnya Selamat Berkahwin Dengan Rakyat Biasa

Tarafnya sebagai golongan bangsawan sejak lahir akan terbatal dan dia juga tidak berhak lagi untuk mendapatkan kekayaan keluarga. Lebih malang, tiada lagi lelaki berketurunan bangsawan seusia Puteri Aiko di Jepun

Sekiranya dia dilucutkan daripada keturunannya, itu bermakna dia harus membujang sepanjang hayatnya di bawah peraturan empayar yang ketat. OMG!

Terdapat dua pewaris lelaki yang boleh menggantikan Puteri Aiko sebagai pewaris takhta iaitu adik lelakinya bapanya, Putera Mahkota Akishino dan anak lelaki tunggalnya yang berusia 14 tahun, Putera Hisahito. Satu-satunya waris lain yang layak ialah Putera Hitachi, bapa saudara maharaja tetapi kini berusia 85 tahun.

IKLAN

4. Puteri Aiko disokong ahli politik di Jepun

Sebilangan ahli politik, termasuk ahli Parti Liberal Demokratik pimpinan Perdana Menteri Yoshihide Suga yang lebih liberal, juga telah menyokong barisan pewarisan wanita.

“Dalam parti yang memerintah, wujud kerinduan kepada (Puteri Aiko) untuk menaiki takhta,” kata seorang pegawai kanan kerajaan.

Taro Kano, anggota kabinet yang dilihat sebagai bakal perdana menteri, menyuarakan sokongan terhadap langkah yang membolehkan puteri-puteri menaiki takhta.

5. Minat dan Hobi Puteri Aiko

Puteri Aiko sangat menggemari sumo. Pada 9 Oktober 2006, Aiko dan ibu bapanya pergi menonton sumo di Ryōgoku Kokugikan.

IKLAN

Selain itu, Puteri Aiko meminati kelas bahasa Inggeris dan tarik tali, pandai bermain alat muzik antaranya cello dan piano kerana dia merupakan ahli kelab orkestra di Gakushuin. Malah, beliau menulis aksara Kanji, kaligrafi Jepun, lompat tali, dan menulis puisi.

6. Pernah jadi mangsa buli 

Pada Mac 2010, Puteri Aiko mengalami kemalangan akibat dibuli oleh rakan sekelasnya, dan memilih untuk tidak hadir ke sekolah kerana trauma. Aiko kembali ke sekolah secara terhad pada 2 Mei 2010. Selepas kembali ke sekolah, seorang pegawai kanan istana berkata bahawa dia akan menghadiri beberapa kelas yang ditemani ibunya, atas nasihat doktor di rumah Putera Mahkota.

7. Jarang dilihat di media sosial

Kerana protokol empayar Jepun, yang selama ini dikenali sebagai kuno dan ketat. Puteri Aiko jarang kelihatan di media sosial. Malah, pada November 2011, Aiko dimasukkan ke hospital akibat radang paru-paru dan tiada orang Jepun mengetahuinya kerana ia tidak dilaporkan.

8. Hanya mengikut ibu bapanya semasa dia berumur 16 tahun

Sehingga umur 16 tahun barulah Puteri Aiko dapat menemani ibu bapanya di acara awam. Beliau melawat pameran khas pada ulang tahun ke-150 hubungan diplomatik Jepun-Itali pada 5 April 2016 di muzium Tokyo.

Pada musim panas 2018, dia membuat lawatan solo pertamanya ke luar negara untuk menghadiri program musim panas di Eton College.

Ini agak diskriminasi terhadap anak perempuan kerana sepupunya, Putera Hisahito, melawat Bhutan bagi pihak Empayar Jepun pada usia hanya 12 tahun pada 2019.

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.