Kes depresi dan tekanan bukan sesuatu yang harus dipandang ringan. Stres atau tekanan di kalangan pelajar termasuk pelajar IPT adalah realiti yang perlu ditangani segera kerana ia melibatkan gangguan mental serta fizikal.

Untuk menagani masalah ini, sebuah universiti di Belanda iaitu Universiti Radboud didapati menyediakan sebuah kubur untuk pelajar-pelajarnya melepaskan tekanan dalam menghadapi peperiksaan.

Kaedah unik yang dijalankan universiti tersebut menjadi tular apabila seorang pelajar dari universiti tersebut telah memuat naik satu hantaran mengenainya di media sosial.

Kubur Khas Lepas Tekanan Pelajar

Kubur khas tersebut menjadi popular sehinggakan pelajar terpaksa diletakkan dalam senarai menunggu bagi mendapatkan giliran menggunakannya. Walaupun begitu, ramai yang sanggup menunggu demi merasai pengalaman unik tersebut.

IKLAN

Dilengkapi dengan selimut dan tikar untuk keselesaan, kubur yang dikenali sebagai purification grave ini diasaskan bagi tujuan menyedarkan pelajar agar menghargai nyawa dan kehidupan mereka di dunia ini yang pastinya akan berakhir dengan kematian.

Di sisi kubur, terdapatnya poster memaparkan tulisan bahasa Latin iaitu momento mori yang membawa maksud ‘ingatkan anda akan mati’ yang dirasakan membantu pelajar mengawal keresahan mereka mengenai masa hadapan.

IKLAN

Berkesan Tangani Stress

Tapi jangan korang tak percaya sebabnya rata-rata pelajar yang menggunakan ‘kubur’ tersebut mengakui kaedah ini berkesan dalam membersihkan serta menenangkan minda mereka mengenai kehidupan mendatang.

IKLAN

Bukan itu sahaja, universiti ini turut menawarkan khidmat pod tidur dan perkhidmatan kaunseling biasa selain daripada bilik khas untuk pelajar mereka menangis kerana percaya kesemua ini mampu membantu pelajar mereka menjadi manusia yang lebih baik.

Macam-macam la dorang ni, tapi kalau berkesan dan tidak berbahaya why not cuba kan? Tapi kita yang muslim ni macam tak sesuai pula cara ni. Lebih baik kita berdoa, yelah doa kan senjata paling ampuh buat orang mukmin. hiks!

Sumber: Vice