Saingan kejohanan badminton antarabangsa secara ‘back to back’ pada setiap minggu sekarang nyata memberikan cabaran yang cukup besar terhadap tahap stamina serta kekentalan minda para pemain kebangsaan.

Setelah kejohanan Piala Thomas dan Piala Uber berakhir pada hari Ahad lalu dengan kemenengan masing-masing berpihak kepada pasukan Indonesia dan China, minggu ini mereka bersaing untuk kejohanan Terbuka Denmark pula bermula semalam.

ARTIKEL BERKAITAN : Tamat Kemarau 19 Tahun PIALA THOMAS, Indonesia Buktikan Skuad MUDA Boleh – REMAJA

BACA LAGI : Pelik Bendera Merah Putih Tiada Semasa Indonesia Julang Piala Thomas? Ini Sebabnya – REMAJA

Malaysia sekali lagi tampil mempertaruhkan skuad pemain mudanya. Biarpun semangat yang dimiliki mereka cukup memberangsangkan terutamanya apabila perlu berdepan dengan lawan yang mempunyai ranking jauh lebih baik, namun pengalaman yang lebih cetek sememangnya menjadi faktor kelemahan Malaysia.

‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat
Beregu berpotensi negara, Pearly Tan-Muralitharan Thinaah.

Sebagai contoh semalam setelah mempamerkan aksi menarik, gandingan beregu wanita muda, Pearly Tan-Muralitharan Thinaah terpaksa tunduk kepada beregu handalan Indonesia Greysia Polii-Apriyani Rahayu dengan keputusan 17-21, 21-13 dan 21-14.

IKLAN

Perlawanan pusingan pertama yang berlangsung di Odense Sports Park itu bermula garang di set pertama. Namun memasuki set kedua, gandingan Indonesia yang juga merupakan gandingan pingat emas di Sukan Olimpik Tokyo 2020 itu bangkit semula dan terus meninggalkan beregu Malaysia biarpun Pearly-Thinaah pada satu ketika berjaya merapatkan skor 11-10.

Kemenangan Indonesia pada set kedua membuatkan keyakinan mereka semakin meninggi hingga terus menamatkan perlawanan pada set rubber dengan skor 21-14.

‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat

Apa yang menarik tumpuan peminat sukan badminton hingga tular di media sosial adalah gaya Pearly-Thinaah yang juga mempertahankan gelanggang mereka hingga ke saat terakhir sehinggakan mengakhiri perjuangan dengan ‘posing terlantar’ di atas gelanggang.

IKLAN

Biarpun tewas, namun beregu Malaysia itu tetap diberikan pujian sepanjang perlawanan kerana keampuhan pertahanan serta strategi serangan mereka yang semakin baik.

Malah, rata-rata peminat badminton memberikan kata-kata semangat kepada mereka.

IKLAN

‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat ‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat ‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat ‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat

Thinaah, 23 mengakui banyak perkara baru yang dipelajari mereka sejak beraksi di Piala Uber dan ia merupakan pengalaman berguna untuknya serta pasukan apatah lagi apabila perlu berdepan China, Denmark, Kanada dan kini Indonesia.

Pengalaman kali pertama di Piala Uber dan kini di Terbuka Denmark secara tidak langsung telah memperbaiki teknik mereka dan pemikiran semasa di atas gelanggang agar sentiasa fokus dan tidak gentar berhadapan lawan yang lebih berpengalaman.

‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat ‘Posing Terlentang’ Tamatkan Saingan Beregu Pearly-Thinaah, Peminat Badminton Beri Semangat

“Apabila turun beraksi saya mahu berikan yang terbaik. Saya nak keluarkan permainan saya. Itu yang penting. Tidak kisahlah saya bergandingan dengan siapa saja,” kata Thinaah selepas Pearly mengalami kecederaan semasa Piala Uber. Selepas ini, gandingan Pearly-Thinaah akan bertarung di Terbuka Perancis pula. All the best girls!

BACA LAGI : Kelibat Pengadil Berhijab Di Thomas Cup! Kenali Siapakah Qomarul Lailiah – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI