Jepun negara yang kaya dengan budaya dicontohi oleh masyarat dunia. Malah, ramai rakyat Malaysia yang memilih Jepun sebagai tempat menarik untuk melancong.

Sebab nila setitik, rosak susu sebelanga’. Kerana yang sedikit, rosak yang banyak. Itulah pepatah yang boleh disamakan dengan perbuatan dua orang rakyat Malaysia yang meletakkan kenderaan secara bertindih atau ‘double park’ telah mencetuskan kemarahan rakyat Jepun.

ARTIKEL BERKAITAN :Canggih! Tiada Lagi ‘Drama’ ‘Double-Parking’ Di China, Guna Robot Alih Kereta

Walaupun isu parkir berganda atau ‘double park’ sering terjadi di negara kita dek sikap mementingkan diri sesetengah pemandu. Namun ia , tidak bermakna budaya tersebut diterima di negara lain, terutama di Jepun di mana isu parkir sangat sensitif.

Perangai Suka ‘Double Park’ Rakyat Malaysia Sampai Viral Di Jepun!
Gambar sekadar hiasan

Di Jepun, pemilik kenderaan tidak dibenarkan meletakkan kenderaan mereka sesuka hati, menjadikan tindakan ini lebih dikecam.

Seorang pengguna di X menyatakan bahawa budaya parkir bertindih kini mendapat perhatian rakyat Jepun sehingga satu kejadian ‘double park’ oleh rakyat Malaysia telah menjadi berita utama di sana.

IKLAN

“Rakyat Malaysia di mention dalam news dekat Jepun ni sebab parking dekat parking space macam ni dan menimbulkan kemarahan rakyat Jepun.

“Ada designated parking space berbayar. Takde istilah double park. Sebab hal ni, ramai orang Jepun marah2 rakyat Msia dekat internet,” kata pengguna X tersebut.

Difahamkan kejadian yang dilaporkan dalam berita di Jepun itu berlaku berhampiran Matsumoto Castle di Aichi Prefecture dan melibatkan sebuah kereta yang disewa oleh sekumpulan wanita Malaysia.

IKLAN

Insiden tersebut bermula apabila sebuah kereta di hadapan ingin keluar, tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana kereta sewa milik wanita Malaysia itu telah menghalang jalan utama.

Sementara itu, pemilik kereta di belakang mendakwa bahawa wanita Malaysia tersebut telah meminta beliau mengundurkan keretanya untuk memudahkan mereka keluar.

 

IKLAN

Adui, buat malu orang Malaysia jela. Perangai buruk tu jangan la bawa sampai ke negara orang..huhu

BACA LAGI: Tiada Istilah Cop Parking Di Mana-Mana Premis, Denda RM2000 & Penjara 6 Bulan

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI