Hari ini kecoh di media sosial apabila berita mengenai Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi MARA tidak akan dikenali dengan nama tersebut lagi apabila penstrukturan baharu akademik dilaksanakan.

Ada yang tidak berpuas hati apabila perkara ini diumumkan bimbang segala apa yang dibina selama 50 tahun akan hilang dan legasinya akan putus. Tidak kurang juga ada yang menyatakan pengabungan fakulti yang dilakukan tidak bersesuaian sehingga mewujudkan petisyen mengumpul tandatangan membantah transformasi tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: Tular Poster Tamatnya Fakulti Seni Lukis & Seni Reka UiTM, Rupa-Rupanya…

Kini Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media bakal dikenali sebagai Pusat Pengajian Komunikasi dan Media yang akan diletakkan di bawah Kolej Pengkomputeran, Informatik dan Komunikasi. Kolej tersebut merupakan gabungan bersama dua lagi fakulti lain iaitu Fakulti Komputer Sains dan Matematik dan Fakulti Pengurusan Maklumat.

IKLAN

Namun penjelasan yang dibuat di laman Facebook UiTM MassCom memberikan penjelasan lebih lanjut tentang penggabungan ini.  Ternyata ia merupakan satu agenda untuk memperkasakan akademik pelajar agar lebih ke hadapan.

Memetik maklumat yang dimuat naik, perubahan ini melibatkan pengoperasian universiti dan tidak akan mengganggu bidang sedia ada. Malahan sebagai nilai tambah penstrukturan ini akan dapat menghasilkan bidang tujahan baru tanpa mengurangkan sedikit pun apa yang telah dibangunkan oleh fakulti selama 50 tahun ini.

Perubahan yang dilakukan ini juga memgambil kira perubahan di dalam kategori bidang menerusi National Education Code 2020 yang telah menggabungkan komponen informatik di dalam bidang komunikasi.

IKLAN

Menurut maklumat yang diberikan lagi, perubahan yang berlaku adalah selari dengan transformasi Kajian Sebaran Am kepada Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media. Kini transformasi  terus dirai kepada transformasi Pusat Pengaajian Komunikasi dan Media di bawah Kolej Pengkomputeran, Informatik dan Media.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

Sumber: Facebook UiTM MassComm Kredit Foto: Facebook Elena Tengku