Dahulu, ramai yang boleh merungut semberono kerana kurangnya jenis perkhidmatan awam yang disediakan kepada rakyat.

 

Namun, dengan adanya perkhidmatan seperti Light Rail Transit (LRT), Monorail, KTM, bas Rapid dan Mass Rapid Transit (MRT), Malaysia merupakan antara negara yang paling maju dalam sektor ini, terutamanya di rantau Asia Tenggara.

Hampir 600,000 orang penumpang menggunakannya sebaik mungkin pada setiap hari untuk menuju ke destinasi masing-masing, terutamanya pada hari bekerja.

Cuba bayangkan 600,000 didarabkan dengan harga tiket sekitar RM10 pada setiap hari, fuhh memang tinggi nilai yang terpaksa dibelanjakan oleh pengguna perkhidmatan awam tegar.

 

Pengguna Public Transport Boleh Kurangkan Belanja Tiket Bulanan Sehingga 50% Bermula…

IKLAN

 

Namun hari ini, ada berita gembira yang disampaikan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke untuk korang semua. Kementerian telah mengumumkan Pas Pengangkutan Awam Bulanan Tanpa Had bermula tahun 2019.

Haa, tinggal beberapa bulan je lagi tu..!

Apa yang perlu korang lakukan hanyalah membayar RM100 setiap bulan untuk mendapatkan pas istimewa itu. Kemudian korang boleh menggunakannya tanpa had untuk apa-apa jenis perkhidmatan awam yang disediakan tanpa perlukan top up.

IKLAN

 

Pengguna Public Transport Boleh Kurangkan Belanja Tiket Bulanan Sehingga 50% Bermula…

 

“Pas bulanan ini adalah untuk mengajak rakyat lebih kerap dan gemar menggunakan perkhidmatan awam,” kata Anthony.

IKLAN

Tambah beliau lagi, kerajaan juga berharap agar inisiatif ini akan membantu mengurangkan jumlah kenderaan terutamanya kereta di jalan raya setelah rakyat beralih angin kepada MRT, LRT, bas dan sebagainya.

 

Pengguna Public Transport Boleh Kurangkan Belanja Tiket Bulanan Sehingga 50% Bermula…
MRT masih kurang digunakan. Sumber

 

Makes sense juga. Lagipun, pasti kualiti udara dan bunyi seperti di Lembah Klang dan bandar-bandar besar lain lebih terjaga selepas ini. Let’s go green gais!

Untuk pengetahun korang, ini adalah salah satu daripada perkara yang terkandung di dalam manifesto kerajaan Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu.

Dengan inisiatif ini, harapnya korang bolehlah berjimat sehingga 50%. Pada masa yang sama, pencemaran juga dapat dikurangkan. Win-win situation, kan?

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI