Siapa bilang warga Malaysia tidak mampu untuk mencapai kekayaan hasil usaha dan idea kreatif perniagaan.

 

Semalam, empat orang individu Malaysia telah diiktiraf oleh penerbitan kewangan Forbes kerana nilai aset mereka yang kini melebihi USD1 bilion atau kira-kira RM4.13 bilion.

Mendahului penerima tersebut merupakan pasangan adik-beradik Tan Yu Yeh dan Tan Yu Wei daripada syarikat MR DIY Ground Berhad yang memiliki kekayaan aset bernilai USD1.8 bilion dan USD1.1 bilion, setiap seorang.

IKLAN

Penangan Populariti MR DIY, 2 Pengasasnya Sertai Forbes 2021 Billionaires

Penangan Populariti MR DIY, 2 Pengasasnya Sertai Forbes 2021 Billionaires

MR DIY merupakan sebuah syarikat berasaskan barangan ‘hardware’ dan ‘homeware’ yang menawarkan beraneka barangan keperluan rumah dengan pelbagai fungsi.

IKLAN

Ia diminati rakyat Malaysia disebabkan harganya yang berpatutan dan bersesuaian dengan kemampuan rakyat.

Penangan Populariti MR DIY, 2 Pengasasnya Sertai Forbes 2021 BillionairesTan Yu Yeh bersama rakan perkongsian, Brahmal Vasudevan semasa pembukan stor flagship pertama Mr DIY di Mid Valley Megamall.

IKLAN

Selain daripada pemilik MR DIY, dua lagi individu baharu yang memasuki senarai Forbes’ 2021 billionaires ini ialah G Gnanalingam daripada Westports Holdings (USD1.7 bilion) dan pengasas serta CEO Greatech Technology Berhad, Tan Eng Kee yang dinilaikan pada USD 1.1 bilion.

Nama-nama lain yang mengekalkan kedudukan mereka sebagai seorang billionaire termasuklah Robert Kuok (naik dari USD9.6 bilion ke USD12.5 bilion), Pengerusi Eksekutif Bersama Hong Leong iaitu Quek Leng Chan (USD9.7 bilion) dan Ananda Krishnan (USD5.8 bilion).

Turut serta dalam senarai tersebut ialah Pengasas Top Glove iaitu Lim Wee Chai (USD3.5 biliion), Pengasas Hartalega Holdings (penghasil sarung tangan juga) iaitu Kuan Kam Hon (USD2.6 bilion), Lim Kok Thay (Genting, USD2.7 billion), Lau Cho Kun (Hap Seng Consolidated, USD2.2 billion), Jeffrey Cheah (Sunway Group, USD1.3 billion) dan Syed Mokhtar Al-Bukhary (USD1.2 billion).

Biarpun negara dilanda pandemik COVID-19 pada tahun lalu, individu-individu ini telah membuktikan bahawa ekonomi negara masih berada pada landasan yang bagus setelah mencatatkan peningkatan memberangsangkan bagi perniagaan masing-masing.