Home Artikel Hero Watak Sampingan Pun Boleh Beri Kesan! Nadhir Nasar Diiktiraf Asian Academy Creative...

Watak Sampingan Pun Boleh Beri Kesan! Nadhir Nasar Diiktiraf Asian Academy Creative Awards

 

Saban tahun, acara Asian Academy Creative Awards akan menghimpunkan para pengkarya hebat daripada produksi antarabangsa seperti dari Netflix, Disney, Warner Bros. Discovery, Viu dan Mediacorp dengan naskah yang diangkat sebagai antara yang terbaik sepanjang tahun tersebut.

Pada edisi 2022, sewajarnya kita berbangga apabila produksi tempatan dari Astro Ria turut dipilih sebagai di antara pemenang dari Malaysia menerusi salah satu drama popular terbitannya, Nusyuz Berkiblat Cinta.

Di antara pengiktirafan yang diterima drama arahan Hadith Omar itu adalah menerusi kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Nadhir Nasar) dan Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Shaza Bae). Justeru, ia jelas menunjukkan bahawa watak pembantu seperti yang dilakonkan oleh Nadhir sebagai Erfhan dan Shaza sebagai Safiana juga mampu menyinar di mata penonton serta pengkritik profesional.

Watak Sampingan Pun Boleh Beri Kesan! Nadhir Nasar Diiktiraf Asian Academy Creative Awards
Antara pelakon drama Nusyuz Berkiblat Cinta (dari kiri) Emma Maembong, Fikry ibrahim, Nadhir Nasar dan Shaza Bae.

Nadhir Nasar, 25 ketika dihubungi REMAJA berpendapat pemilihannya sebagai pemenang dari Malaysia adalah mengejutkan dan pada masa yang sama mengujakan.

“Saya tidak pernah menjangkakan boleh diiktiraf dengan kemenangan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Malaysia) menerusi drama Nusyuz Berkiblat Cinta.

“Saya tidak meletakkan apa-apa harapan sewaktu berkarya di set penggambaran mana-mana drama serta filem yang melibatkan saya. Cuma yang saya tahu, saya telah berikan yang terbaik.

“Kemenangan ini adalah hadiah untuk usaha serta kepayahan mendalami watak Erfhan dalam drama Nusyuz Berkiblat Cinta. Saya bersyukur dengan kemenangan ini kerana saya juga membawa nama Malaysia dalam kalangan pemenang-pemenang dari rantau ini,” kata juara Hero Remaja 2020 ini.

IKLAN

Kemenangan itu juga disambut dengan kiriman kata-kata tahniah oleh rakan seindustri seperti Shasha Abedul, Siti Khadijah, Uyaina Arshad dan ramai lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by lucky (@nadhirnasar_)

Pada masa yang sama, Nadhir turut bersetuju bahawa pemberian watak sampingan bagi projek drama dan filem haruslah diambil secara serius oleh mana-mana pelakon. Watak sampingan tidak lagi seharusnya dipandang sebagai ‘insan tempelan’ dalam sesebuah naskah. Sebalik, ia adalah penguat kepada jalan cerita, penyokong kepada hero utama dan lakonan watak sampingan juga boleh memberi impak.

“Tahniah saya ucapkan kepada rakan lakonan saya, Shaza Bae. Sebagai pelakon pembantu bagi drama ini, saya percaya kami benar-benar cuba memahami jalan cerita dan fahami watak yang diberikan.

“Kepada pelakon yang diberikan watak pembantu selepas ini, kemenangan ini juga membuktikan bahawa kita juga boleh memenangi hati penonton dan pengkritik drama serta filem,” tambahnya yang juga tidak melupakan insan yang telah menyokongnya sepanjang bergelar seorang anak seni.

IKLAN

Watak Sampingan Pun Boleh Beri Kesan! Nadhir Nasar Diiktiraf Asian Academy Creative Awards

“Terima kasih kepada keluaga, kawan-kawan, kepada semua peminat saya ‘Lucky Fighters’ dan rakan media yang sentiasa menyokong saya. Kini barulah saya sedar mengapa ramai selebriti yang selalu berkata frasa seperti, ‘Tanpa anda siapalah saya’. Mungkin ia kedengaran klise but it is the truth.

“Teruskan menyokong saya, insyAllah ada banyak lagi yang ingin saya tawarkan kepada anda tidak lama lagi,” katanya.

Watak Sampingan Pun Boleh Beri Kesan! Nadhir Nasar Diiktiraf Asian Academy Creative Awards
Nadhir Nasar bersama pengarah drama Nusyuz Berkiblat Cinta, Hadith Omar.

Seperkara lagi, Nadhir juga mendedahkan bahawa dia akan terlibat sebagai seorang pengarah bagi sebuah filem pendek sempena kempen BMW Shorties yang kini memasuki edisi ke-16!

IKLAN

Tak sabarnya untuk melihat hasil arahan anak muda berbakat ini. Terdahulu, Nadhir pernah mengarahkan video muzik bagi beberapa penyanyi tempatan sebelum mula mendapat tawaran sebagai pelakon.

ARTIKEL BERKAITAN : Nadhir Nasar Jadi ‘Tuan Director’, Tonton Video Muzik Arahan Pertamanya Ini – REMAJA

Dengan pemilihan Nadhir Nasar sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Malaysia) ini, dia dan produksi selepas ini akan menghadiri majlis penganugerahan Gala Final di mana seorang daripada para pemenang kebangsaan akan dinobatkan sebagai pemenang utama bagi setiap kategori. Difahamkan, acara ini bakal dilangsungkan pada 7 hingga 8 Disember 2022 di Singapura.

BACA LAGI : Projek: Anchor SPM Kalahkan Move To Heaven, Raih Anugerah Siri Drama Terbaik Peringkat Asia – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.