Kesesakan trafik, pembuli jalan raya dan keadaan jalan raya yang tidak memuaskan. Berikut adalah di antara faktor yang mampu membuatkan seorang pemandu merasa tertekan ketika di jalan raya.

Siapa sangka, nampaknya pemandu di Malaysia merasakan pengalaman memandu kereta di sini memberi tekanan kepada mereka sehingga meletakkan Malaysia dalam senarai 10 negara teratas bagi kategori itu.

Menurut kajian oleh confused.com ke atas pemandu di 48 buah negara, Malaysia berada di tangga kelapan sebagai negara yang memberikan tekanan kepada pemandu kereta setelah ‘mengutip’ 72 poin. Ini sekaligus meletakkan Malaysia pada kedudukan tertinggi di rantau Asia Tenggara.

Pemandu Kereta Di Malaysia Antara Yang Paling Stres Di Jalan Raya – Kajian
Foto Hiasan : PEXELS

Berbanding Singapura yang berada di tangga ke-17, Malaysia mencatatkan purata 91.5 buah kereta setiap kilometer berbanding 192.2 buah kereta bagi jarak yang sama di Singapura. Ia barangkali kerana keluasan negara jiran kita itu yang lebih kecil.

Begitupan, apa yang membezakan kita dengan Singapura adalah kepuasan kualiti jalan di sana yang mencatatkan 90.9 poin berbanding 72.4 poin di kalangan pemandu di Malaysia.

IKLAN

Walaupun skor kualiti jalan raya kita lebih rendah berbanding Singapura, skor Malaysia ini adalah setaraf dengan jalan raya di Jerman (71.7 poin) dan Sweden (71.9 poin)! Siapa sangka, bukan?

Bagi yang tertanya-tanya negara manakah yang berada di tangga pertama, dengan skor 88 poin; ia jatuh kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Jelaslah, penduduk di UAE stres disebabkan beberapa faktor seperti kualiti jalan raya, kesesakan, jumlah kamera perangkap laju dan jumlah kematian jalan raya yang tinggi.

IKLAN

Jom lihat senarai penuh Top 10 negara yang mendatangkan tekanan kepada pemandu jalan raya menurut portal confused.com :

  • 1. United Arab Emirates
  • 2. Bulgaria
  • 3. Turkey
  • 4. Italy
  • 5. Hong Kong
  • 6. Czech Republic
  • 7. Belgium
  • 8. Malaysia
  • 9. Brazil
  • 10. Argentina

Pemandu Kereta Di Malaysia Antara Yang Paling Stres Di Jalan Raya – Kajian

Sementara itu, negara paling kurang memberi tekanan pula ialah Denmark, Finland, Japan, Spain dan Arab Saudi.

IKLAN

Sebagai pemandu kereta di Malaysia, korang rasakan kajian ini tepat ataupun tidak?

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI