Hari ini keputusan SPM sudah diumumkan. Tahniah pada yang berjaya dan bagi resultnya yang biasa-biasa jangan sedih-sedih. Bukan apa, keputusan hari ini langsung tak mencerminkan masa depan korang.

Remaja sempat menemuramah Prof Dr Bustam Kamri yang merupakan Dekan di Sekolah Sains Sosial, International College of Yayasan Melaka (ICYM).

Beliau sangat berpengalaman luas dalam pendidikan prasekolah, kedoktoran dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-kanak dari University of Massachusetts. Beliau memegang ijazah The Professional Childcare Qualification (Infant, Todler and Preschool) oleh The Commonwelth of Massachusetts Office of Child Care, USA.

Prof Bustam juga sering diundang untuk membentang kertas kerja, menulis rencana buku-buku berkaitan prasekolah. Dengan segala kepakarannya, beliau merupakan rakyat Malaysia pertama mempunyai kelulusan tertinggi luar negara dalam bidang pengajian awal kanak-kanak.

Sebelum Berjaya, Prof Bustam Kamri pun ambil SPM 2 kali selain STPM 7 kali. Hah tengok, jangan kata kalau korang tak berjaya hari ini korang akan gagal selamanya.

Baca temuramah Remaja bersamanya. Moga kisahnya mampu menjadi inspirasi kepada pelajar SPM pada hari ini.

Kalau Gagal SPM  Tak Apa, Profesor Ini Pun Ambil 2 Kali Sebelum Bergelar Pakar Perkembangan Awal Kanak-Kanak
Prof Dr Bustam Kamri pun ambil SPM 2 kali dan kali kedua pada usianya 32 tahun

Saya difahamkan, Prof antara yang mengambil SPM  2 kali dan STPM 7 kali. Pada usia 32 tahun baru dapat masuk ke universiti. Boleh kongsi bagaimana semangat pentingnya ilmu itu hadir dalam diri Prof dalam usia agak lewat bagi sesetengah orang?

Semangat ingin mencuba apabila melihat kejayaan orang lain dan keinginan menebus kesilapan lalu. Pada masa itu hanya menerusi pendidikan  merupakan salah satu cara yang boleh mengubah kehidupan masa depan. Walau bagaimana pun keyakinan diri penting biar pun berkali-kali menduduki peperiksaan. Percaya kejayaan akan diperolehi jika tabah mencuba.

Boleh Prof ceritakan dalam tempoh usia 17 tahun ke 32 tahun itu, apa pekerjaan yang Prof lakukan untuk kelangsungan hidup?

IKLAN

Saya menolong ibu bapa menoreh getah. Apabila berada di kebun getah, saya  akan terfikir sampai bilakah akan jadi penoreh? Kemudian saya mengambil keputusan mengikut bapa saudara berniaga kain di pasar pagi di sekitar daerah Temerloh Pahang.

Ingat hendak menjadi peniaga yang Berjaya tapi rupanya mungkin bidang perniagaan tidak sesuai dengan diri  saya dan ketika itu saya  terfikir dengan  akademik sahaja yang boleh mengubah kehidupan.

Saya kemudian lantas mengambil peperiksaan di sekolah persendirian untuk kali ke dua SPM. Saya berjaya mendapat kelulusan pangkat tiga bagi kali kedua itu. Saya kemudian memohon ke maktab perguruan dan diterima. Lepas habis belajar, saya bertugas sebagai guru lulusan SPM dengan bergaji rendah (RM275.00) untuk hidup di Kuala Lumpur begitu mencabar.

Langkah seterusnya saya belajar lagi untuk kelas persendirian dan masa yang sama bekerja untuk mengambil peperiksaan STPM. Masa yang sama, saya buat kerja sampingan, main boneka  untuk kanak-kanak di perpustakaan, majlis sambutan hari jadi dan juga pusat membeli belah. Saya juga banyak membuat kerja sukarela di Perpustakaan Kanak-kanak untuk aktiviti bercerita dan melukis pada hujung minggu iaitu Sabtu dan Ahad.

Kalau Gagal SPM  Tak Apa, Profesor Ini Pun Ambil 2 Kali Sebelum Bergelar Pakar Perkembangan Awal Kanak-Kanak
Prof Dr Bustam merupakan rakyat Malaysia pertama mempunyai kelulusan tertinggi luar negara dalam bidang pengajian awal kanak-kanak.

 

IKLAN

 Bagaimana kalau kita gagal hari ini, bagaimana kita boleh bangkit untuk hari esok?

Saya yakin hadapi kegagalan dengan membuat percubaan tanpa mengenal jemu. Umpamanya kalau saya berputus asa menduduki peperiksaan SPM kali pertama tanpa mencuba kali ke dua, saya tidak mungkin diterima masuk ke maktab perguruan ketika itu. Jika saya berputus asa menduduki peperiksaan STPM keli ke tiga atau ke lima tanpa mencuba hingga kali ke tujuh maka saya tidak akan menjejaki kaki di universiti dan tidak akan jadi seperti hari ini.

Apa pekerjaan awal  atau kemahiran yang boleh kita pilih kalau kita gagal dalam SPM?

Gagal SPM tidak semestinya berakhir kerjaya masa depan. Banyak bidang vokesional yang ditawarkan sebagai laluan kerjaya pilihan selain laluan kerjaya menerusi bidang akademik. Semasa memilih anda perlu meneroka perkara yang sesuai dengan kemampuan diri bukan ikut kawan atau minat. Sedangkan keupayaan diri untuk mencapai kecekapan tidak mampu. Akhirnya akan gagal. Ada baiknya kerana menerusi kegagalan itu anda telah meneroka keupayaan diri untuk mencari keserasian keupayan yang ada pada diri.

Kalau Gagal SPM  Tak Apa, Profesor Ini Pun Ambil 2 Kali Sebelum Bergelar Pakar Perkembangan Awal Kanak-Kanak
Kejayaan tak akan dapat digenggam kalau tanpa usaha yang gigih

 

IKLAN

Bagaimana Prof melihat  peluang yang harus dimanfaatkan oleh golongan remaja dalam konteks ekonomi dan keadaan negara pada hari ini?

Selalunya pelajar salah tanggap apabila tidak menyerlah keputusan SPM terus noktah untuk meneruskan pengajian. Banyak laluan kerjaya yang boleh dilakukan. Umpamanya jika kita gagal tanpa sebarang kelulusan mata pelajaran SPM, terus ke bidang vokesional untuk mengambil kemahiran SKM.

Jika kelulusan minima mendapat 3 kredit SPM boleh melanjutkan pengajian di peringkat diploma mengikut yang disyaratkan oleh MQA. Peringatan semasa memilih pengajian perlu dilihat program yang banyak menawarkan peluang kerjaya. Selalunya pelajar terlupa bahawa berjayanya memasuki institusi pengajian sebenarnya belum pasti menjanjikan kerjaya yang diharapkan. Oleh itu cari dan buat penyelidikan program yang keboleh pekerjaan selepas bergraduat permintaannya tinggi.

Kata-kata semangat dari Prof untuk golongan remaja yang sering dilabelkan sebagai bermasalah, isu rempit, lepak dan sebagainya?

Anda sebenarnya ada pontensi pada diri. Perlu berubah dan berani mencuba berkali-kali untuk mencapai kejayaan.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI