Tidak dinafikan apa sahaja yang dimuat naik menerusi aplikasi TikTok pastinya akan mendapat perhatian ramai dan menjadi trending. Terbaharu, video baju turun naik viral di TikTok dan sebenarnya ada kisah yang berlaku disebalik trend itu.

Trend baju turun naik ini memaparkan si pengguna TikTok yang memakai kain pleated yang bergerak secara turun naik (memang comel). Disebalik viralnya trend ini, ia sebenarnya bermula daripada seorang peniaga di Indonesia yang menjadi pencetus baju turun naik tersebut.

@kareenboutique♬ original sound – DonaAndira🌻 – Donaaja

Dikenali sebagai Kareen Simbolon, video turun naik yang di muat naik di TikTok mendapat tontonan sehingga 41.9 juta dan menerima komen lebih daripada 46 juta.

Wanita itu berkongsi cerita bagaimana dia mendapat idea untuk melakukan trend tersebut. Kareen sudah mula berniaga pakaian sejak pandemik COVID-19 pada tahun 2020. Pada awalnya, dia tidak berniat untuk mempamerkan jualannya di TikTok kerana lebih aktif di laman Facebook.

Viral Video Turun Naik Di TikTok, Wanita Ini Dedah Bagaimana Tercetusnya Idea
Sumber: TikTok

Namun, dia beringinan untuk membuka aplikasi TikTok walaupun pada ketika itu dia hanya mempunyai seramai 52 orang pengikut. Kareen melihat terdapat lagu ‘Turun Naik’ yang viral di TikTok. Pada ketika itu, dia berfikir seakan sesuai jika baju turun naik yang dijualnya itu digandingkan bersama lagu “turun Naik Oles Trus’ nyanyian Boy Ft.Blasta Rap Family.

IKLAN

Akhirnya, wanita itu memuat naik video pakaiannya dengan lagu Turun Naik itu dan tidak menyangka ia menjadi viral.

Viral Video Turun Naik Di TikTok, Wanita Ini Dedah Bagaimana Tercetusnya Idea
Sumber: TikTok

Trend ini juga turut diikuti oleh selebriti Indonesia yang juga memuat naik video di laman TikTok.

@lunamaya 😂 #lunamaya #fyp ♬ original sound – DonaAndira🌻 – Donaaja

IKLAN
@rubenonsu_official Turun Naik hahah @raffi_nagita Anwar King Nassar #rubenonsu #raffiahmad #theonsufamily ♬ original sound – DonaAndira🌻 – Donaaja

Disebabkan video ini juga, tidak semena-mena pakaian ‘turun naik’ ini laris di pasaran. Hiks!

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=c_utOMz9V4o&list=PL_R6hQ5tkODLdU7Obr3safbIdpJ8caa5Z&index=6&t=2s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI