Pada awal bulan ini, sebuah lagi kejayaan luar biasa telah dipahat oleh sekumpulan pelajar dari Terengganu apabila mengharumkan nama negara di dalam pertandingan ciptaan inovasi peringkat dunia.

Pasukan KuBest Samrt Innovation dari SMK Kuala Besut, Terengganu melakar sejarah hebat ini yang mengharumkan nama Malaysia di persada dunia selepas berjaya merangkul tempat pertama serta juara IEEA International Students Competition.

Kemenangan yang diraih mereka adalah hasil ciptaan inovasi hebat dikenali sebagai Aplikasi 100 Things About Nucklear adn Life, sebuah aplikasi permainan komputer untuk mempromosikan sains nuklear.

Pelajar SMK Kuala Besut Juara Pertandingan Nuklear Dunia Dengan Ciptaan Aplikasi Games

IKLAN

Pasukan yang telah menempa sejarah ini terdiri daripada tiga orang pelajar iaitu Muhammad Syazwan Mat Sidik, Muhammad Anuar Abd Ghani dan Safyyah Muhammad Nasir. Lawan mereka di peringkat akhir bukanah calang-calang pasukan yang terdiri daripada empat pasukan hebat dari Amerika Syarikat, Hungary, Jepun dan Korea Selatan.

Pertandingan tersebut telah diadakan di Gyeongju, Korea Selatan pada 31 Mei yang lalu dan ia dianjurkan oleh International Atomic Energy Agency (IAEA) bersempena dengan ‘Third International Conference on Human Resources Development for Nuclear Power Progremmes: Meeting Challenges to Ensures the Futures Nucleaer Workforce Capability’.

Menurut Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, pertandingan ini dianjurkan untuk mempukuk minat golongan remaja terutamanya di kalangan pelajar sekolah menengah terhadap sains dan teknologi nuklear. Penyertaan pertandingan ini telah dibuka sejak tahun lalu dan menyaksikan penyertaan sebanyak 188 buah pasukan dari pelbagai negara.

IKLAN

Pelajar SMK Kuala Besut Juara Pertandingan Nuklear Dunia Dengan Ciptaan Aplikasi Games

Kami di REMAJA ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan jutaan tahniah buat pasukan KuBest Smart Innovation di atas kejayaan ini. Ucapan tahniah juga buat guru pengiring Encik Wan Zul Mohd Shatar dan seluruh tenaga pengajar SMK Kuala Besut di atas kejayaan yang cukup luar biasa ini.

IKLAN

Diharapkan kejayaan ini akan menjadi inspirasi buat pelajar-pelajar serta sekolah lain untuk mengikut jejak kejayaan mereka. Semoga ia juga menjadi pemangkin kecemerlangan dalam pendidikan sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik pada masa akan datang.

TAHNIAH!

Sumber & Kredit Foto: MOSTI