Jika sebelum ini, tiada istilah study from home bagi pelajar sekolah di seluruh negara.

Namun disebabkan oleh pandemik wabak Covid-19, pelajar terpaksa mempraktikkan norma baharu bagi sesi pembelajaran mereka pada setiap minggu sejak Mac lalu.

Lantas apabila sektor perniagaan mula diberikan kelonggaran untuk meneruskan urusan secara normal bermula minggu ini ataupun dalam bahasa mudah, 'business as usual', pelajar sekolah dan ibu bapa turut tertanya-tanya sekiranya sesi persekolahan juga akan dibuka tidak lama lagi.

IKLAN

Dalam ucapan perutusan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena sambutan Hari Guru pada 16 Mei, beliau mengumumkan bahawa pelajar yang akan menduduki peperiksaan SPM, SVM STPM dan STAM akan diberikan keutamaan untuk kembali semula ke sekolah berbanding pelajar di peringkat sekolah rendah mahupun pelajar dari Tingkatan 1 hingga 4.

IKLAN
Pelajar Mana Yang Akan ‘Balik Sekolah’ Dahulu? Tak Perlu Berebut, Ini Senarainya

Walaupun kebenaran untuk sekolah beroperasi seperti biasa akan diberikan tidak lama lagi, para pelajar dan pengajar masih perlu serius untuk mempraktikkan penjarakan social mengikut SOP Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mengelak risiko penularan wabak di kawasan sekolah.

IKLAN

Ini termasuklah perubahan pada kedatangan pelajar ke sekolah (mungkin mengikut sesi), kedudukan meja di dalam kelas, pembelian makanan di kantin dan sebagainya.

Foto Hiasan: SMK Kita

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI