Setelah hampir sebulan setengah kita mengikuti Perintah Kawalan Pergerakan dan duduk di rumah, kamu mungkin baru perasan bahawa kulit muka kamu tidak glowing seperti biasa!

Walaupun Duduk Rumah Tak Kena Matahari Semasa PKP, Muka Masih Terasa Kering? Cer Try 4 Cara Ni

What did I do wrong?” – persoalan yang akan secara automotik meletus dalam minda.

Kita tidak keluar dari rumah, mengelak daripada cahaya UV matahari dan tidak menggunakan mekap. Bukankah sepatutnya kulit bertambah seri? Mengapa ia bertukar kusam dan kering?

Mungkin kamu terlalu ‘relaks’ dan terlupa untuk melakukan 4 rutin penting ini:

 

01

Cara Mandian Shower

Walaupun kita memang menggemari pancuran mandi panas ataupun hot shower yang LAMA sewaktu duduk di rumah sekarang, ia sebenarnya boleh merosakkan lapisan nipis minyak pada permukaan kulit. Lalu, kulit kelihatan lebih kering dari kebiasaan.

Walaupun Duduk Rumah Tak Kena Matahari Semasa PKP, Muka Masih Terasa Kering? Cer Try 4 Cara Ni

Sebaiknya, kurangkan kekerapan mandi dengan air panas dan pilihlah gel mandian jenis losyen. Semasa memilih, cari gel mandian yang mempunyai kandungan shea butter, sunflower seed oil dan calendula.

 

IKLAN

02

Duduk Rumah Pun Stres!

Ya betul. Walaupun kita tidak perlu memandu, membayar tol dan parkir ataupun kita dikecualikan daripada pembayaran PTPTN buat masa ini, tempoh PKP ini hakikatnya membuatkan ramai di antara kita tertekan kerana terperap di rumah.

Penjagaan kulit muka kamu mungkin betul. Namun apabila kamu mulai rasa tertekan pada setiap hari, ia akan mendatangkan mudarat kepada kulit muka.

Walaupun Duduk Rumah Tak Kena Matahari Semasa PKP, Muka Masih Terasa Kering? Cer Try 4 Cara Ni

Oh no..

Sebenarnya, badan kita sedang menghantar ‘mesej’ yang kamu sedang tertekan apabila kulit terasa panas dan kering. It does not help when we are addicted to Dalgona Coffee as well. Ini kerana pengambil kopi berlebihan akan membuatkan kulit lebih tidak bermaya.

ARTIKEL BERKAITAN: Sukar Tidur Selepas ‘Pekena’ Dalgona Coffee?

IKLAN

 

03

Makan Nak Senang

Ramai di antara kita lebih ‘terbuka hati’ untuk masak di rumah semasa PKP. Namun, ramai yang malas untuk memasak hidangan yang complete!

Lalu, bagi yang sedikit malas seperti penulis (hehe), kita hanya menyediakan makanan mudah seperti protein dan karbohidrat sahaja untuk mengalas perut. Tiada sayur, tiada buah.

Walaupun Duduk Rumah Tak Kena Matahari Semasa PKP, Muka Masih Terasa Kering? Cer Try 4 Cara Ni

Rugilah kalau kamu hanya makan untuk mengalas perut je.

Sayur dan buah kesemuanya penting kerana mengandungi vitamin D dan antioksidan yang baik untuk kulit muka. Ingat, makanan harian kamu perlu seimbang tau. Kuantiti yang sedikit tidak mengapa, asalkan seimbang.

IKLAN

 

04

Pilih Produk Betul

Kita juga tidak boleh lupakan mengenai kelebihan produk yang berkesan. Ramai sebenarnya yang merasakan tidak perlu untuk memakai produk wajah apabila duduk di rumah. Anggapan itu salah kerana lapisan dalaman kulit masih memerlukan zat yang cukup.

Antara yang kami gemari dan yakini ialah Korean Secrets White Glow Snowy White Essence daripada Syahirah ini.

Walaupun Duduk Rumah Tak Kena Matahari Semasa PKP, Muka Masih Terasa Kering? Cer Try 4 Cara Ni

Diakui Halal, ia mempunyai pati TRI-Flower Essence iaitu kandungan yang berasal dari bunga-bungaan di Pulau Jeju, Korea Selatan. Pati Tri-Flower Essence ini penting kerana ia terdiri daripada tiga ramuan penting.

Cherry Blossom akan membantu melegakan kulit serta mengurangkan kemerahan dan kesan iritasi dengan kandungan anti-oksidannya. Camellia pula memberikan kelembapan. Akhir sekali, intipati bunga Lotus membantu menyihatkan dan mencerahkan kulit.

Pendek kata, Syahirah Korean Secrets White Glow Snowy White Essence akan membantu meratakan tona kulit yang tidak sekata. Ia juga menghalang pembentukan tompok gelap dan melembapkan kulit. Sebaik tamat saja PKP ini, kulit muka terus berubah lebil licin dan halus, gitu!

*

Kamu ada tip penjagaan kulit muka yang lain? Cer share dalam ruangan komen okay.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI