Untuk kebanyakan pelajar pengajian tinggi di Malaysia, korang akan menerima bayaran bantuan wang tunai secara one-off sebanyak RM200.

 

Bayaran yang akan mula diberikan kepada pelajar pada hujung April ini bagaimanapun diumumkan hanya diberi kepada beberapa kelompok pelajar sahaja.

Ini termasuklah pelajar sepenuh masa IPT seperti pelajar matrikulasi, Kolej Komuniti, Politeknik, IPTA serta IPTS di bawah Kementerian Pengajian Tinggi.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Pelajar Alert! Ini Cara Semak Bantuan & Elak Scammer

Namun semalam, Menteri Kewangan telah mengumumkan berita gembira apabila bantuan kewangan ini kini diperluaskan kepada pelajar Tingkatan 6, pelajar Diploma dan yang setara dengannya.

IKLAN

Pelajar Form 6 Pun Kini Layak Terima Bantuan RM200, Bagaimana?

“Kami dengan sukacitanya memaklumkan bahawa bantuan kini dinaikkan peruntukannya daripada RM270 juta kepada RM300 juta untuk memanfaatkan lebih kurang 1.5 juta orang pelajar.

IKLAN

“Kementerian terbbabit akan cuba mempercepatkan jadual bayaran kepada pelajar IPT yang layak ke akhir April berbanding bulan Mei seperti yang diumumkan sebelum ini,” kata Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Beliau turut berharap agar bantuan ini akan meringankan beban yang dihadapi oleh pelajar. Pada masa yang sama, beliau berharap para pelajar akan terus focus kepada menimba ilmu dan kemahiran walaupun sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Bagi korang yang ingin memeriksa status sama ada korang layak untuk menerima bantuan tersebut dan bagi yang baru ingin membuat permohonan, korang boleh layari bsh.hasil.gov.my.