Irama dan lirik lagu Antara Anyir Dan Jakarta merupakan sebuah naskah seni yang malar segar. Keindahan dan harmoni lagu tersebut cukup mesra sebagai halwa telinga, masih relevan sehingga sekarang biarpun sudah lebih tiga dekad usianya.

Kelmarin khabar duka melanda dunia muzik nusantara apabila komposer lagu tersebut, Oddie Agam telah disahkan meninggal dunia. Turut berduka mendengar perkhabaran itu adalah Datuk Sheila Majid yang merupakan penyanyi lagu popular tersebut.

 Komposer Lagu Antara Anyer Dan Jakarta Meninggal Dunia, Sheila Majid Luah Rasa Duka
Dalam satu hantaran yang dimuat naik menerusi laman Instagram miliknya, ibu kepada empat cahaya mata ini berkata, “Kami amat berdukacita dengan khabar Ini. Saya sudah lama mengenali arwah. Sebelum menjadi penyanyi lagi.

IKLAN

“Dialah pencipta lagu Indonesia yang pertama yang telah mengharumkan nama saya ke Indonesia dengan lagu-lagu seperti Antara Anyer dan Jakarta, Aku Cinta Padamu,Tua Sebelum Waktu , Begitulah Cinta dan beberapa lagu lagi, malah sebelum mengenali dia sebagai komposer dia juga adalah rakan keluarga kami.”

Selain itu Shiela juga menyifatkan yang pemergian komposer tersebut ibarat hilangnya sebahagian karier muzik dalam hidupnya.

IKLAN

“Saya berasa sangat sedih, ibarat sebahagian karier muzikal saya telah hilang. Muzik anda akan sentiasa bersinar dihati kami Agam. Terima kasih untuk semua lagu-lagu indah yang anda tulis. Semoga tenang di sana,” jelas beliau lagi.

IKLAN

Memetik laporan Kompas, komposer tersebut meninggal dunia di Rumah Sakit Persahabatan, Jakarta Selatan pada usia 68 tahun akibat kegagalan fungsi buah pinggang. Allahyarham juga dilaporkan pernah diserang angin ahmar pada tahun 2017.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by missmajid (@missmajid)