[mo_oauth_login]

Home Gaya Hidup Nauru, Negara Kaya Yang Akhirnya Menjadi Miskin Akibat Kerakusan Manusia

Nauru, Negara Kaya Yang Akhirnya Menjadi Miskin Akibat Kerakusan Manusia

Mungkin ada daripada anda yang tidak pernah mendengar nama negara ini. Terletak di laut Oceania, negara ini mendapat kemerdekaan pada 31 Januari 1968 dari kerajaan Australia.

Negara yang berkeluasan hanya 21-kilometer persegi ini merupakan negara ketiga terkecil di dunia selepas Vatican City dan Monaco. Bayangkan anda hanya perlu sejam sahaja untuk mengelilingi negara ini menggunakan kereta.

Nauru, Negara Kaya Yang Akhirnya Menjadi Miskin Akibat Kerakusan Manusia
Bandar kecil di Nauru. Sumber gambar: Twitter Nauru

Bagaimana negara kecil ini boleh menjadi kaya sehinggakan kadar keluaran dalam negara kasar pernah mencapai tiga kali ganda lebih tinggi berbanding Amerika Syarikat?

Nauru, Negara Kaya Yang Akhirnya Menjadi Miskin Akibat Kerakusan Manusia
Kesan perlombongan membentuk muka bumi sebegini. Sumber gambar: Alluring World

Jawapannya terletak kepada sumber alam semulajadinya yang kaya dengan fosfat. Sumber fosfat ini dikatakan terhasil kerana negara ini menjadi tempat persinggahan kawanan burung yang bermigrasi selama ribuan tahun lamanya. Hasil dari najis burung tersebut yang meresap ke dalam tanah membentuk sumber asli yang digelar fosfat.

IKLAN

Apabila Nauru merdeka, sumber ekonomi utama negara bergantung kepada sumber tersebut yang digunakan untuk penghasilkan baja serta bahan letupan. Ketika itu ekonominya berkembang pesat sehinggakan rakyatnya menikmati pelbagai kemudahan secara percuma termasuk pendidikan dan kesihatan.

Nauru, Negara Kaya Yang Akhirnya Menjadi Miskin Akibat Kerakusan Manusia
Tempat pelombongan fosfat: Sumber gambar: Wikipedia

Paling menarik tiada cukai dikenakan terhadap rakyatnya.

IKLAN

Walaupun begitu, bukit yang tinggi jika terlalu banyak ditarah pasti akan menjadi rata. Begitulah yang terjadi kepada negara ini. Apabila sumber fosfat mula merosot pada awal 1990an, kemampuan negara ini untuk mengeksport fosfat juga semakin rendah. Semenjak itu sektor ekonomi negara ini mulai goyah.

Akibat perlombongan fosfat yang keterlaluan, hampir 80% kawasan negara ini tidak subur menjadikannya tidak sesuai untuk bercucuk tanam.

IKLAN
Nauru, Negara Kaya Yang Akhirnya Menjadi Miskin Akibat Kerakusan Manusia
Nauru memiliki pantai yang cantik, namun menerima kurang 1000 pelancong setahun. Sumber gambar: Twitter Nauru

Pelaburan yang dilakukan oleh kerajaan negara ini di luar negara juga tidak menjadi dan tidak memberikan pulangan seperti yang diharapkan.

Terdesak untuk mengukuhkan kewangan, terdapat sumber nyatakan yang negara ini terlibat dengan kegiatan membersihkan wang haram, menjual pasport sehinggalah menerima pelarian untuk ditempatkan di pusat tahanan yang dibina oleh kerajaan Australia.

Dari sebuah negara kecil yang kaya raya, kini Nauru yang tersenarai sebagai di antara lima negara termiskin di dunia hanyalah sebuah negara gersang yang tidak subur dengan flora dan fauna. Memiliki kepadatan penduduk sekitar 11’000 orang, Nauru juga diancam bahaya dengan kenaikan paras air laut dek perubahan iklim dunia.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI