Nampaknya, pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti kini semakin menjadi kenyataan.

 

Jika dahulu, amat sukar untuk mana-mana pihak untuk memasuki kawasan Institut Pengajian Tinggi bagi menganjurkan apa-apa jenis aktiviti termasuklah program berilmiah. Namun semalam, Kementerian Pendidikan menggesa semua universiti awam untuk membuka akses masuk kepada orang luar demi tujuan mengembalikan kegemilangan pengalaman belajar.

 

“Nak Anjurkan Debat Atau Forum Di IPTA, Silakan!” Mahasiswa Kini Bebas Di Bawah Dr. Maszlee

IKLAN

 

Sebelum ini, Ketua Pemuda PPBM iaitu saudara Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selalu menggesa agar pelajar universiti diberikan semula hak dan kebebasan mereka untuk menganjurkan aktiviti. Bukanlah aktiviti yang mengancam kesejahteraan seperti demonstrasi, tetapi aktiviti yang membawa kepada kematangan pelajar berfikir seperti program debat, forum atau wacana.

Menurut laporan Utusan Online semalam, Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malik berkata, naib canselor dan timbalan dikehendaki untuk tidak menghalang sebarang bentuk program ilmiah yang akan dianjurkan oleh mahasiswa.

 

IKLAN

“Nak Anjurkan Debat Atau Forum Di IPTA, Silakan!” Mahasiswa Kini Bebas Di Bawah Dr. Maszlee

 

“Kalau kita hendak jadikan universiti sebagai medan intelektual terbuka, kita tak boleh letakkan barrier di pintu-pintu masuk universiti, seperti yang dapat dilihat di beberapa buah kampus.

“Kita mahukan suasana universiti Malaysia serupa dengan di universiti terkemuka negara-negara maju seperti Harvard, Oxford dan Cambridge. Mulai hari ini, kita hendak universiti untuk menjadi medan masyarakat menimba ilmu, bertukar idea dan dialog,” kata beliau.

IKLAN

Penulis tertarik dengan penggunaan kata nama masyarakat dan bukannya pelajar saja. Ini bermakna proses pembelajaran tidak seharusnya terhenti selepas seseorang mendapatkan segulung ijazah.

 

“Nak Anjurkan Debat Atau Forum Di IPTA, Silakan!” Mahasiswa Kini Bebas Di Bawah Dr. Maszlee

So apa lagi, jom kita laungkan suara mahasiswa dan akademik!

Usah lagi ada sekatan untuk menuntut ilmu. 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI