Sumber gambar: Singapore Ailines Website

Industri penerbangan merupakan satu industri yang terkesan teruk dek pandemic Covid-19. Lihat sahaja apa yang terjadi kepada syarikat-syarikat penerbangan di negara kita, rata-rata terpaksa mengecilkan operasi dan membuang ribuan pekerja.

Singapore Airlines tidak kurang juga menerima tamparan dek situasi ini, dikala keuntungan yang jatuh menjunam disebabkan pendemik, syarikat penerbangan negara kecil itu mengubah dua buah kapal terbang A380 menjadi restoran selama dua hari pada 24, 25, 31 Oktober dan 1 November ini.

Dari Dibiarkan Tersadai, Singapore Airlines Ubah Kapal Terbang Jadi Restoran. 
Sumber gambar: Singapore Airlines A380 via straitstime.com

Apa yang mengejutkan, idea ini ternyata menjadi popular dan menurut laporan Bloomberg, semua tempat duduk dijual dalam masa 30 minit selepas pembukaan. Nampaknya, memang ramai yang rindukan suasana untuk duduk di dalam kapal terbang dan disaji oleh pramugari.

IKLAN

Harga makanan di kelas suite adalah S$ 642 (RM 1958.52), sementara tempat duduk di kelas perniagaan pula berharga S$ 321 (RM 979) dan kemudian turun menjadi S$ 96.30 (RM 293.78) untuk ekonomi premium dan S$ 53.50 (RM 163.21)untuk ekonomi. Pelanggan juga boleh membayar dengan menggunakan poin menerusi program penerbangan kerap yang mereka miliki.

IKLAN
Dari Dibiarkan Tersadai, Singapore Airlines Ubah Kapal Terbang Jadi Restoran. 
Sumber gambar: Menu Suite via Singapore Airlines

Biarpun kapal terbang ini boleh memuatkan sehingga 471 penumpang, namun hanya separuh kerusi akan digunakan bagi mengamalkan penjarakan sosial, bahkan penjagaan rapi seperti pembersihan dan proses nyahkuman dilakukan demi kesejahteraan semua.

IKLAN

Menurut laporan Straits Times Singapura, jenis menu yang akan ditawarkan oleh restoran sementara ini merangkumi masakan antarabangsa dan juga masakan peranakan yang disediakan khas untuk restoran sementara ini.

***P/S- Rindunya nak travel! Makan makanan dalam kapal terbang antara highlight bagi penulis. Semoga pandemik Covid-19 ini segera hilang dan kita mampu untuk terbang semula ke destinasi pelancongan yang diimpikan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI