Pesawat penerbangan komersial Indonesia, Sriwijaya Air dengan nombor kod SJ182 dipercayai hilang dari radar Ketika dalam penerbangan dari Jakarta menuju ke Pontianak, Kalimantan Barat.

Dalam laporan portal berita detik.com, pesawat model Boeing 737 yang berlepas kira-kira jam 1.30 petang tersebut dilaporkan terputus hubungan dengan menara kawalan pada Sabtu, jam 2.40 petang waktu tempatan. Ketika itu pesawat sedang melintas ruang udara daerah Kepulauan Seribu, Jakarta.

Pesawat dipercayai hilang 10’000 kaki altitud dalam masa kurang seminit, empat minit selepas berlepas 

IKLAN

Maklumat awal yang diberikan kepada pihak media, pesawat berkenaan dilaporkan membawa seramai 56 penumpang yang terdiri dari 46 penumpang dewasa dan dan tujuh kanak-kanak termasuk tiga bayi.

IKLAN

Menerusi laporan kompas.com pula, menurut Djunaedi, Ketua Daerah Kepulauan Seribu, dia menerima maklumat penduduk setempat yang ada nelayan pukat sempat melihat ledakan api dari insiden tersebut dan kemudian meminta tolong setempat untuk membantu.

IKLAN

Warga yang bergegas lokasi yang dikatakan sempat menarik beberapa serpihan namun masih belum disahkan sama ada ia adalah serpihan dari pesawat tersebut atau pun tidak.

Sumber: kompas.com dan detik.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI