Kecoh di Amerika Utara dan Eropah sedang berdepan dengan satu jangkitan virus monkeypox atau lebih dikenali sebagai cacar monyet sejak awal Mei ini. Hal ini menambahkan ‘bencana’ sedia ada di bumi.

Muncul Pula Virus Cacar Monyet, Kini Dianggap Wabak Endemik Di Afrika
GAMBAR yang dirakam pada 1996 di Congo memaparkan tangan pesakit cacar monyet. FOTO REUTERS

Belum reda lagi dengan wabak Covid-19, situasi ini telah mendatangkan rasa risau kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana cacar monyet kini dianggap endemik di Afrika.

Kanada adalah negara terbaharu melaporkan penyakit ini dan sedang menyiasat puluhan kes disyaki cacar monyet selepas Sepanyol dan Portugas mengesan lebih 40 kes ini.

Portugal dan Sepanyol sebelum ini tidak mempunyai sejarah kes cacar monyet.

Apa itu Monkeypox

Monkeypox adalah wabak yang pertama kali ditemui pada monyet pada tahun 1958. Virus ini kemudiannya merebak dari haiwan ke manusia sehingga ia menyebabkan gejala demam dan ruam berisi cecair pada kulit dengan kadar kematian 1-10 peratus.

Seseorang boleh dijangkiti apabila terdedah kepada air liur, cecair dalam nodul kulit, atau objek yang telah tercemar. Ia membabitkan gejala termasuk demam, sakit kepala dan ruam kulit bermula pada muka dan merebak ke seluruh badan.

IKLAN

Muncul Pula Virus Cacar Monyet, Kini Dianggap Wabak Endemik Di Afrika

Namun, penyakit ini akan pulih dalam tempoh beberapa minggu dan jarang menyebabkan kematian.

Ianya telah menjangkiti orang ramai di Afrika Tengah dan Barat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, namun jarang berlaku di Amerika Utara dan Eropah.

Pakar kesihatan awam Profesor Jimmy Whitworth dari London School of Hygiene and Tropical Medicine, menjelaskan bahawa terdapat satu teori popular yang nampak berkait dengan kes ini.

IKLAN

Muncul Pula Virus Cacar Monyet, Kini Dianggap Wabak Endemik Di Afrika

“Disebabkan tiada lagi sekatan terhadap pandemik COVID-19. Orang ramai mula melakukan aktiviti seperti biasa sehingga kemudiannya dijangkiti penyakit yang sebelum ini dianggap endemik.

Teori yang saya kaji mungkin terdapat banyak penyakit ini di Afrika Barat atau Tengah, kemudian perjalanan ke luar negara dibenarkan, akhirnya kes muncul di mana-mana,” kata Profesor Jimmy.

IKLAN

“Penyakit ini tidak akan menyebabkan wabak besar seperti COVID, tetapi ia masih merupakan wabak penyakit yang serius jadi ia perlu diberi perhatian sepenuhnya,” akhirinya.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan Perancis mengesahkan, kes pertama cacar monyet di negara itu dikesan di wilayah Ile-de-France. Selain itu, The Guardian melaporkan, kemungkinan kes cacar monyet dikesan pada seorang lelaki berusia 40-an dari New South Wales, Australia yang baru pulang dari Eropah.

Allahu, moga saudara kita di sana dilindungi dan dijauhkan dari ancaman Virus Cacar Monyet ini. 

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Harian Metro