Tiada yang mustahil asal ingin berjaya dan berusaha seperti dibuktikan oleh seorang pelajar asasi sains Veveonah Mosibin, 18 yang perlu memanjat dan tidur di atas pokok semata-mata untuk mendapat liputan internet untuk menjawap exam onlinenya.

‘Most Hardworking Student’, Kisah Veveonah Jadi Perhatian Seluruh Dunia…Hebat!

Kisah Veveonah yang tular masa PKP beberapa bulan yang lepas akibat kesan pandemic COVID-19 pelajar dan universiti apabila kelas diadakan secara online.

Terbaru, kisah remaja dari Sabah ini kini mendapat perhatian perhatian dunia apabila seorang YouTuber terkenal Filipina, Erwan Heussaff membongkar kehidupan sebenar Veveonah sebagai pelajar paling berusaha meskipun tinggal di kawasan pedalaman yang mempunyai akses terhad berbanding di kawasan lain.

IKLAN

‘Most Hardworking Student’, Kisah Veveonah Jadi Perhatian Seluruh Dunia…Hebat!

Video berdurasi 4 minit 24 saat itu dimuat naik di laman Facebook Erwan Heussaff yang telah mendapat lebih 20 ribu perkongsian dan lebih 3.5 juta tontonan di seluruh dunia. Video bertajuk ‘Most Hardworking Student’ tersebut diletakkan dalam content Asia’s Superhuman dalam memaparkan kelebihan dan keistimewaan negara-negara di Asia.

IKLAN

She climbed up incredible heights just to pass her high school exam. Watch Veveonah's incredible story!

Posted by Erwan Heussaff on Friday, 18 September 2020

Masalah liputan jalur lebar yang terhad tidak mematahkan semangat seorang pelajar Insititut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) berasal dari Kampung Sapatalang, Pitas, Sabah yang sanggup tidur di atas pokok semata-mata untuk menjalani peperiksaan secara dalam talian.

‘Most Hardworking Student’, Kisah Veveonah Jadi Perhatian Seluruh Dunia…Hebat!

IKLAN

Bukan sahaja YouTuber terkenal Filipina, kisahnya itu turut dikagumi seorang Vlogger terkenal, Nas Daily yang memuji kecekalan Veveonah yang mana bukan semua orang mampu melakukan itu sepertinya.

Hebat Veveonah semakin dikenali di serata dunia, baru la satu dunia tahu bahawa pelajar Malaysia seorang yang gigih demi menuntut ilmu.

Sumber: Erwan Heussaff

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI