Miss Universe Vietnam antara pertandingan kebangsaan yang menjadi perhatian peminat ratu cantik seluruh dunia. Ini disebabkan konsep dan kualiti peserta yang menghadiri uji bakat cukup berkelas, masing-masing memiliki kelebihan dan kecantikan yang tidak kurang.

Mana tidaknya, baru-baru ini tular sebuah video ujibakat yang menampilkan peserta yang kesemuanya anggun dan tinggi lampai dengan personaliti menarik, seolah-olah mereka sudah bergelar finalis.

Miss Universe Vietnam 2022 Beri “Golden Ticket” Kepada Wanita Transgender Sebagai Peserta, Pertama Dalam Sejarah Pertandingan

Tahun ini Miss Universe Vietnam mencipta sejarah baru dengan menerima wanita transgender untuk bersaing bersama peserta lain dalam misi memburu kejuaraan dan seterusnya bergelar wakil negara.

Individu yang terpilih untuk menjadi peserta Top 71 tersebut ialah Do Nhat Ha. Dia yang berusia 26 tahun bukanlah asing dalam dunia ratu cantik, sebelum ini dia pernah menyandang gelaran Miss International Queen Vietnam 2018 yang mana pertandingan tersebut dikhususkan khas untuk wanita transgender.

Miss Universe Vietnam 2022 Beri “Golden Ticket” Kepada Wanita Transgender Sebagai Peserta, Pertama Dalam Sejarah Pertandingan

Sebaga juara dia mendapat hak untuk mewakili negaranya peringkat antarabangsa dan berjaya menjadi peserta Top 6 di Miss International Queen yang diadakan di Thailand.

IKLAN

Meninjau ke laman Instagramnya, Do Nhat Ha menitipkan kata-kata, “Saya yang bernombor 325 kini hadir secara rasmi untuk merebut mahkota Miss Universe Vietnam 2022. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, Ha sangat menghargai segala kasih sayang yang diberikan dan meminta maaf kerana terpaksa berahsia mengenai hal ini. Teruskan menyokong Ha dalam perjalanan yang tidak mudah ini. Terima kasih semua!”

ARTIKEL BERKAITAN: Diberi Peluang Kedua, Maria Fernanda Dimahkotakan Semula Sebagai Miss Universe Colombia 2022

Miss Universe Vietnam 2022 Beri “Golden Ticket” Kepada Wanita Transgender Sebagai Peserta, Pertama Dalam Sejarah Pertandingan

Memecah tembok sebagai wanita transgender di pentas Miss Universe Vietnam bukanlah satu pekara mudah. Dia menerima kecaman hebat dari sesetengah pihak yang merasakan dia tidak layak menyertai pertandingan itu kerana dilahirkan sebagai lelaki. Tidak kurang juga ada yang menyokong dengan menyatakan bahawa dia memiliki hak kerana kini sudah tampil sebagai wanita.

Untuk pengetahuan pembaca, sebelum ini Miss Universe Vietnam pernah menerima borang uji bakat daripada seorang wanita transgender, Nguyen Phuong Vy pada tahun 2019, namun permohonannya ditolak kerana dilihat tidak memenuhi kriteria untuk bertanding.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Kredit foto: Instagram Do Nhat Ha

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI