Nabil Ahmad mengumumkan dia sedang menghidap angin pasang yang common di kalangan lelaki

 

Kemunculan semula pengacara program realiti Gegar Vaganza 7 (GV7), Nabil Ahmad semalam pada episod kedua menjawab persoalan mengenai ‘kehilangannya’ pada episod minggu lepas.

 

Menurut Nabil, dia tidak berdepan dengan simptom Covid-19 seperti spekulasi netizen. Bagaimanapun, dia sedang menghidap angin pasang ataupun hernia dan keadaan itu memaksa Nabil untuk tidak hadir pada episod pertama GV7.

Selorohnya, “Hidup ini ibarat laut, ada masa surut ada masa pasang. Hari itu, ia pasang. Sebenarnya saya menghidap hernia,” maklumnya kepada rakan media semalam.

IKLAN

Bagi yang tertanya-tanya apakah yang dimaksudkan dengan angin pasang atau hernia ini, ia sebenarnya sejenis penyakit yang 25 kali lebih kerap berlaku kepada lelaki berbanding perempuan.

Menurut laporan Dr Mohd Daud Che Yusof menerusi portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia, jenis angin pasang yang paling kerap berlaku kepada lelaki adalah Inguinal Hernia yang berlaku di bahagian kelangkang.

Kira-kira 75 peratus kes angin pasang adalah daripada jenis ini.

Betul Ke Lelaki Muda Selalu Jadi MANGSA Angin Pasang?

IKLAN

Betul Ke Lelaki Muda Selalu Jadi MANGSA Angin Pasang?

Simptom yang selalu dihadapi oleh remaja lelaki adalah apabila ruang abdomen membonjol keluar daripada kawasannya. Bonjolan tersebut biasanya adalah sebahagian daripada usus dan tisu lemak abdomen yang dilapisi oleh membran.

Itulah kandungan yang akan membentung kantung hernia dan ia tidak menonjol pada setiap masa. Kadangkala ia kelihatan, kadangkala ia tidak kelihatan. Oleh sebab itu, ia dikenali sebagai angin pasang surut.

IKLAN

Mesti ramai di kalangan korang yang tertanya-tanya apakah punca utama angin pasang ini. Antara yang selalu dikesan oleh pakar adalah obesiti, kerap batuk, perlu meneran semasa membuang air kecil atau besar dan selalu mengangkat objek berat.

Bila bercakap mengenai soal simptom yang boleh dikesan oleh lelaki, ia sebenarnya berbeza bergantung kepada lelaki itu sendiri. Malah, tiada spesifikasi mengenai usia mangsa pun, walaupun statistik menunjukkan lelaki berusia lebih terdedah kepada angin pasang.

Namun, simptom yang paling jelas adalah apabila mucul bonjolan baru di bahagian kelangkan atau kawasan abdomen lain.

Bonjolan ini membuatkan seseorang itu merasa sedikit senak walaupun bonjolan tersebut tidak semestinya menyakitkan. Simptom-simptom lain bergantung kepada tahap kritikalnya angin pasang mereka. Ada pesakit yang boleh menghadapi demam malah muntah-muntah.

Selalunya, apa-apa jenis angin pasang ini tiada pilihan selain pembedahan. Ini bagi mengelakkan sebarang kemungkinan komplikasi terbelit.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI